Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema dobrih vijesti

Sve duži popis prehrambenih namirnica koje su poskupjele

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad je riječ i o cijenama hrane, nema dobrih vijesti. Sve je duži popis prehrambenih proizvoda čije su cijene otišle gore u posljednjih mjesec dana.

Voću, povrću i kruhu pridružili su se mlijeko i mliječni proizvodi, brašno, šećer, pa čak i sredstva za čišćenje. Katica već 22 godine na svom poljoprivrednom gospodarstvu proizvodi mliječne proizvode i jaja i prodaje ih na tržnici.

Pročitajte i ovo Mesnica - 2 Borba s inflacijom Nazire li se napokon kraj divljanju cijena hrane? Jedna stvar zavarava: "Kod toga smo imali naročito velik rast..." Andrej Grubišić, financijski stručnjak inflacija će rasti Stručnjak o porastu cijena: "Rekao bih da nećemo imati klasičnu nestašicu proizvoda. Neke stvari morat ćemo trošiti u manjim količinama..."

Kupaca je, kaže, malo i svakodnevno osjeti da ljudi novca nemaju ni za osnovne namirnice. I kod nje su cijene išle gore. Ipak, kaže kako kupcima kojim je preskupo izađe u susret i spusti cijene.

No u trgovačkim lancima nema pregovaranja. Samo u posljednjih mjesec dana cijena šećera porasla je za gotovo 16 posto, glatko brašno plaćamo 14, a oštro 8 posto više. Svježe mlijeko skuplje je za pet do osam posto, margarin osam.

>> Hrana preskupa, kupuje se manje i lošije

Domagoj Šojat, čiji internetski portal prati cijene u sedam supermarketa, kaže da su ostali u šoku nad rezultatima istraživanja. 'U našoj košarici u kojoj pratimo oko 140 artikala oko 20 posto artikala u posljednjih mjesec dana je značajnije poskupjelo', kaže.

Trend su svi građani primijetili kupujući voće i povrće i pekarske proizvode. Ova priča da je u svijetu poskupjela pšenica je točna. Međutim, kod nas je ta pšenica otkupljena po nižoj cijeni, pa nije bilo nikakvog razloga da mlinarska industrija podiže cijenu brašna', kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

'Rekao bih da je ovo na neki način ispitivanje strpljenja nekakvih krajnjih granica potrošača, do kud oni mogu podnijeti sva ta opterećenja', kaže Domagoj Šojat. Od 140 proizvoda čije se cijene prate u ovom istraživanju, pojeftinila su dva. Jedna vrsta bombonijere i svježi krastavci. To će nas sigurno spasiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene