Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje iz gradske oporbe

Švaljek: Zagrebački proračun za 2018. je nerealan, stradat će kapitalni projekti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka gradska zastupnica i čelnica Nezavisne liste Sandra Švaljek analizirala je prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2018. i ocijenila da je predloženi proračun nerealan, zbog čega će najvjerojatnije biti žrtvovani gradski kapitalni projekti.

Švaljek u priopćenju ističe da su u gradskom proračunu planirani prihodi od tek nešto manje od 7 milijardi kuna, što je neostvarivo jer premašuje prihode iz 2016. za 9 posto.

Pročitajte i ovo Zagrebačka gradska skupština (Foto: Dnevnik.hr) Polugodišnji izvještaj Kako stoje zagrebačke gradske tvrtke? Među tri koje posluju u plusu nalaze se i - Gradska groblja Slika nije dostupna Švaljek promijenila mišljenje Za Bandićeve donacije ipak će naći novac u proračunu

U ovoj je godini rebalansom predviđen i veći iznos ukupnih prihoda nego 2018., no on se sasvim sigurno neće ostvariti zbog porezne reforme koja je nastupila početkom godine i koja je umanjila prihode lokalnih jedinica od poreza na dohodak i prireza.

Ostvarenju ukupnih prihoda neće pomoći ni prihodi od prodaje gradske imovine. Planirani iznos od 150 milijuna kuna čini se nedostižan jer je čak tri puta veći od onog ostvarenog 2016. godine, napominje Švaljek.

Prijedlogom proračuna planirani su ukupni rashodi u visini od preko 7,2 milijarde kuna, što je čak 12 posto više nego u 2016. godini, stoga bi planirani proračunski deficit u 2018. mogao doseći čak 240 milijuna kuna, što je uvjerljivo najveći manjak u zadnjih 10 godina, upozorava Švaljek.

Manjak se namjerava pokriti prodajom udjela u trgovačkim društvima u djelomičnom vlasništvu Grada državi. Postavlja se pitanje hoće li država doista novac poreznih obveznika potrošiti na kupnju tih trgovačkih društava, i po kojoj cijeni, stoji u priopćenju.

Jedan je od uzroka povećanja ukupnih rashoda i nastavak porasta rashoda za plaće zaposlenih u Gradskoj upravi, koji su u 2018. planirani u iznosu gotovo 130 milijuna kuna višem od rashoda u 2016. godini.

Uzrok povećanja mase plaća nije porast plaća, nego broja zaposlenih. Nije li gradska administracija i ranije već bila dovoljno velika, pita Švaljek.

Kapitalni projekti planirani su u iznosu od 950 milijuna kuna, no kako se prihodi neće ostvarivati planiranom dinamikom, može se očekivati, kao i u prethodnim godinama, da kapitalni projekti budu prva žrtva nerealnog planiranja, smatra Švaljek. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene