Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve smo deblji

Svaki peti Hrvat ima višak kilograma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati su svakog dana sve deblji i deblji, upozoravaju zdravstveni stručnjaci koji su se okupili na umaškom Kongresu posvećenom prevenciji, dijagnozi i liječenju te bolesti modernog doba.

Višak kilograma ima svaka peta osoba - među njima sve više djece i adolescenata. Debljina, u prosjeku, skraćuje život za 10 godina. Milan je unazad nekoliko godina ukupno smršavio 20 kilograma. 'Smanjio sam količinu hrane, a u tjelesnoj aktivnosti sam se najviše bavio trčanjem i plivanjem', rekao je Milan.

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Problem debljine u Hrvatskoj - 2 Istraživanje Europske inicijative Svako treće dijete u Hrvatskoj ima ozbiljan zdravstveni problem: Adekvatno ga ne prepoznaju ni roditelji ni liječnici obiteljske medicine

Nažalost, tek je jedan od rijetkih primjera uspješne borbe s kilogramima. 'Nije problem smršaviti, problem je ostati mršav', rekao je dr. Mrko Koršić, endokrinolog. Da bi u tome uspjeli, tvrde stručnjaci, potrebna je potpuna promjena načina života.

>> Hrvati sve više muku muče s debljinom

'Veseli me da je iza mene teniski teren koji pokazuje da je važna tjelesna aktivnost i s druge strane da moramo kontrolirati unos energije', rekao je dr. Koršić. Osim nekontroliranih zalogaja, veliku ulogu u debljanju ima dob, ali i socioekonomski pokazatelji.

'Niža razina obrazovanja, niža razina primanja, prihoda, život u ruralnoj sredini, sve su to rizici koji nas vode u debljinu', rekla je dr. Sanja Musić Milanović. A kad nas jednom odvedu teško ih je kontrolirati. Tada nema sustava u organizmu koji ne strada. Od zglobova i krvnih žila do jetra, pluća i gušterače.

'Kombinacija tih više rizičnih čimbenika i više bolesti onda eksponencijalno dovodi do komplikacija koje izrazito povećavaju smrtnost populacije', rekao je dr. Zlatko Giljević, endokrinolog. I upravo su kilogrami ti koji oboljelima skraćuju život i do 10 godina. Za sve je 'kriv' centar u mozgu koji kontrolira količinu masti. Problem nastane kada ga veliki unos masne i nezdrave hrane poremeti.

'Jednostavno više ne prepoznaje koliko je unutra masti i zapravo griješi na način da akumulira mast', rekao je dr. Košić. Zato je i potrebna sustavna promjena. 'Jako je bitno trenirati, jako je bitno i prehranu uvrstiti u trening da bi se baš tjelesna masnoća iskoristila u treningu i da bi se smršavilo', rekao je Josip Milanović osobni trener.

Milan to neće zaboraviti: 'Mogu reći da sam trenutno zadovoljniji nego prije i da bi svakom preporučio.' Točnije, svakom petom Hrvatu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene