Obavijesti Video Pretražite Navigacija
5 godina zajednice Ne-ovisnost

Svaki 4. Hrvat pogođen ovisnošću: Tek svaki 7. završi program odvikavanja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki četvrti Hrvat pogođen je nekim oblikom ovisnosti. Izravno kao ovisnik, a neizravno kao član njegove obitelji. Protiv alkohola, droge i kocke prilično uspješno bore se terapijske zajednice. Jedna je od njih zajednica Ne-ovisnost iz Vrbice pokraj Đakova. Danas su proslavili 5 godina svoga rada.

28-godišnji Mario liječi svoju ovisnost o alkoholu i kocki. U terapijsku zajednicu došao je na poticaj majke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reformski iskorak Beroš najavio veliku promjenu vrijednosti 17,3 milijuna eura: Uvodi se sustav koji će olakšati zdravstveni sustav Fizikalna terapija Problemi u zdravstvu Dok čekaju fizikalnu terapiju, neki na bolovanju budu i mjesecima: "Meni se stanje toliko pogoršalo da nema smisla"

'Počelo je jednostavno. Mladost - ludost. Krenuo prvo alkohol i izlasci, onda malo kocka, malo aparati i tako dalje. To krene jedno s drugim, kladionice i tako. To se samo veže, gomila. Nema tu kraja', svjestan je Mario Grgurić, štićenik Terapijske zajednice Ne-ovisnost.

Put do izlječenja nije lagan. Mario je drugi put u zajednici.

'Nakon pet mjeseci apstinencije sam mislio da sam spreman za ponovni izlazak. Međutim, vrlo brzo se ispostavilo da bez završetka programa čovjek još uvijek nije spreman', kaže Mario.

Od sedam ovisnika koji uđu u terapijsku zajednicu tek jedan uspije ostati do kraja. 'Istraživanje o uspješnosti programa ćemo napraviti sada nakon 5 godina kad imamo vremenski odmak. Očekujemo da će 70 posto onih koji su završili program trajno apstinirati', kaže Tomislav Mišetić iz Terapijske zajednice.

Trajnoj apstinenciji nadaju se roditelji liječenih ovisnika.

'Ovo je stvarno jedna komuna gdje ovisnici o drogi, alkoholu i kocki mogu naći sebe i mislim da je put za izlječenje prava stvar boravak u ovoj komuni', kazao je Zdenko Farkaš, roditelj liječenog ovisnika.

Potpora obitelji izuzetno je važna. 'Bez potpore roditelja, prijatelja i rodbine nema ništa. Ako ostavite dijete samo, prepušteno samo sebi, mislim da je vrlo teško da će uspjeti', smatra Farkaš.

Mario ima potporu obitelji. Odlučan je ovoga puta pobijediti ovisnost.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene