Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'HDZ izborom ustavnih sudaca želi kontrolirati izbore'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ovi saborski zastupnici Milanka Opačić i Slavko Linić optužili su HDZ da izborom ustavnih sudaca bez konzultacija s oporbom želi kontrolirati izborni proces.

"HDZ je srušio demokratske standarde, pokušava obmanuti i zastrašiti javnost, optužujući oporbu da smo spremni izazvati ustavnu krizu. To pokazuje kako ne prezaju ni pred čim da bi ostali na vlasti, makar i bez potpore birača", ustvrdio je Slavko Linić.

Pročitajte i ovo BiH parlament , Ilustracija ZA LISTOPAD Raspisani izbori u BiH: Protiv te odluke glasao samo jedan član od hrvatskih članova izbornog povjerenstva Slika nije dostupna Atraktivna dužnost Mjesto koje nitko ne želi: Četvrti put objavljen poziv za izbor šefa povjerenstva, pogledajte uvjete

Linić je time odgovorio na jučerašnje optužbe HDZ-ovaca da oporba nesudjelovanjem u raspravi o ustavnim sucima pokušava izazvati ustavnu krizu.

Proceduru izbora sudaca Ustavnog suda u Saboru SDP-ovci smatraju prekratkom, te ističu da im nije ostavljeno dovoljno vremena kako bi se oni i javnost upoznali sa životopisima i svjetonazorom budućih ustavnih sudaca.

"U Hrvatskoj je duža i javnija procedura izbora za miss, nego za izbor ustavnih sudaca", kazala je Opačić koja se požalila da su materijal sa životopisima kandidata za ustavne suce zastupnici dobili tek jučer, prije rasprave o kandidaturama.

"HDZ je pokazao da su oni jedini koji trebaju odlučivati o ustavnim sucima, a sve ostale su isključili", kazala je Opačić spočitnuvši predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu da se, suprotno ranijim izjavama, konzultirao samo s vlastitom strankom i koalicijskim partnerima.

"Ne možemo prihvatiti metodu po kojoj Ivo Sanader i Ratko Maček napišu osam imena, a da mi u Saboru za njih dignemo ruku", dodala je.

Opačić je kazala i kako za neke od kandidata SDP smatra da ne bi trebali sjediti u Ustavnom sudu, a kao primjer je navela da je kandidatkinja koja bi u Ustavnom sudu trebala zastupati nacionalne manjine pred saborskim odborom rekla kako bi manjine ukinula.

>> Marko Babić, Snježana Bagić i Jasna Omejec izabrani za suce Ustavnog suda

Na pitanje zašto se ranije nisu usprotivili takvom načinu izbora sudaca, budući je Šeks u više navrata najavljivao da će se izbor okončati do ljetne stanke, Opačić je odgovorila da je u srijedu ujutro s Dragutinom Lesarom (HNS) otišla kod Šeksa i pitala hoće li se klubovi konzultirati o kandidatima.

Šeks joj je odgovorio da će se razgovori provesti do utvrđivanja liste kandidata na Odboru za Ustav, što se nije dogodilo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene