Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sutra se diljem Hrvatske obilježava Dan sjećanja na žrtve Vukovara u spomen na stradanje u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. godine.


Bitka za Vukovar, u kojoj su, po podacima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. ubijena ili poginula 1.624 branitelja i civila te ranjeno njih 1.219. Bitka je počela 25. kolovoza kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Vezani članci Dnevnik iz Vukovara Iznenadit će vas odgovor na pitanje ima li još uvijek hrvatskih i srpskih kafića u Vukovaru, ali i ovaj poziv građanima: ''Povjerenje nemojte pokloniti meni...'' Damir Maduna SDP predstavio kandidata za gradonačelnika Vukovara: Podržavao HDSSB i Živi zid, bio i protiv dvojezičnih ploča

>> 'Vrlo dobro se zna tko je 1991.godine razarao Vukovar'

>> U Nagasakiju obilježili obljetnicu pada Vukovara

Opkoljeni grad branilo je oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. Po procjenama vukovarske bolnice, tijekom agresije i okupacije Vukovara ubijeno je ili poginulo oko 3.600 branitelja i civila.

U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7.000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće osoba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu još je 310 osoba s vukovarskog područja.

U spomen na vukovarsku tragediju u Domovinskom ratu, odlukom Hrvatskoga sabora 18. studenoga obilježava se kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Toga dana građani Hrvatske prisjećaju se žrtava Vukovara za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a 19. studenoga stradanja hrvatskih branitelja i civila vukovarske gradske četvrti Borova naselja.

Prisjećanje na vukovarsku tragediju završit će 20. studenoga komemorativnim skupom u negdašnjemu zarobljeničkom logoru na vukovarskom Veleprometu te odavanjem počasti žrtvama s Ovčare. (Hina)