Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1.500 ili ne?

Sutra rasprava o izmjenama Zakona o javnom okupljanju u Saboru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici Hrvatskoga sabora sutrašnju sjednicu nastavit će raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju kojima Vlada RH predlaže da se ponovno dopusti javno okupljanje na Markovu trgu, i to do 1.500 sudionika na deset metara od sjedišta Hrvatskoga sabora, Vlade RH i Ustavnog suda.

Takvi bi se skupovi mogli održavati između osam i 22 sata, a morali bi se najaviti najkasnije 48 sati prije održavanja.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

>> Nekoliko stotina prosvjednika na ulicama Zagreba prosvjedovalo protiv kapitalizma

U obrazloženju prijedloga navodi se da se izmjenama i dopunama nastojalo pomiriti više suprotstavljenih prava te se predlaže pravo na mirno okupljanje i javni prosvjed ograničiti na deset metara od zgrada u kojima je sjedište Sabora, Vlade RH i Ustavnog suda, a propisuju se smjerovi (prilazi) iz kojih je dopušten pristup na Trg. sv. Marka i da će grad Zagreb na primjeren način obilježiti - vidljivo označiti prostor za održavanje mirnog okupljanja i javnog prosvjeda na tom trgu.

Na taj način omogućeno je pravo građana da poruke vezane uz politička, socijalna i nacionalna uvjerenja i ciljeve prenesu upravo adresatu, a to su nesumnjivo Hrvatski sabor ili Vlada Republike Hrvatske, navodi se u obrazloženju.

Osim toga, brisanjem odredbe prema kojoj se mirnim prosvjedom moglo smatrati okupljanje i manje od 20 osoba omogućeno je da se poruke prenesu i bez prijavljivanja te da manji broj građana može prenijeti poruku i izraziti svoja politička, socijalna i druga uvjerenja ciljanoj skupini u granicama "oka i uha" Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske.

Izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju uvode se ograničenja prava na slobodu javnog okupljanja, no predlagatelj smatra da su ta ograničenja razmjerna potrebama zaštite od terorizma, zaštite državne sigurnosti te zaštite sigurnosti i prava drugih.

Ograničenje u pogledu broja sudionika i prostora na kojem je je moguće mirno okupljanje i javni prosvjed nužno je radi zaštite štićenih osoba i objekata u Republici Hrvatskoj te zaštite predsjednika i premijera drugih država koji borave na području Republike Hrvatske.

Naime, sam Trg sv. Marka svojim oblikom i prostornim položajem iznimno je neprikladno mjesto za održavanje skupova i zaštitu osoba, objekata i imovine, propisanu Uredbom o utvrđivanju poslova protuobavještajne zaštite i osiguranja određenih osoba, objekata i prostora.

Osim toga, zaštita od terorizma i zaštita najviših dužnosnika Republike Hrvatske te predsjednika i premijera stranih država poseban je aspekt interesa državne sigurnosti, a zaštita od terorizma međunarodno je preuzeta obaveza pretočena u Uredbu o utvrđivanju poslova protuobavještajne zaštite i osiguranja određenih osoba, objekata i prostora. Nametanje ograničenja pravu na slobodu javnog okupljanja u blizini štićenih objekata Hrvatskoga sabora, Vlade Republike Hrvatske i Ustavnog suda nužno je zbog provođenja obveza o zaštiti i osiguranju, stoji među ostalim u vladinu obrazloženju. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene