Umirovljenici će u utorak, uz isplatu mirovina, dobiti razliku mirovina za siječanj i veljaču.

Galerija Stiže razlika mirovina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stiže razlika mirovina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Stiže razlika mirovina (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Usklađena mirovina bit će veća, ali za manje od 1 posto, točnije 0,94 posto. Sinidikat je time nezadovoljan. No toliko će veće mirovine u utorak sjesti na račune 1.115.000 umirovljenika.

Vezani članci Ilustracija Umirovljenici na udaru prevaranata! Dvije gospođe pustile ih u domove, ni ne sluteći da će ostati bez 60.000 kuna i zlata Jelica Labrović Zbog usklađivanja mirovine mnogi ostaju bez energetskog dodatka? "Živim od 800 kuna i dolazim ovamo da imam što jesti"

"Ako gledamo prosječnu mirovinu ostvarenu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju u iznosu od 2614,66 kuna, povećanje od 0,94 posto iznosi 24,31 kunu", pojašnjava Ivo Bulaja, pomoćnik ravnatelja HZMO-a.

Umirovljenici su nezadovoljni. Za Sindikat umirovljenika takvo je usklađivanje mirovina sramotno. Imaju poruku i za resornog ministra. "Svi ovi ljudi koji me zovu i galame i psuju traže vaš broj tekućeg računa pa da po tih 5 kuna dadnu vama - vi ćete se obogatiti", kaže Milan Tomičić, zamjernik predsjednice Sindikata umirovljenika.

Zbog nekoliko desetaka kuna više neki umirovljenici mogli bi prijeći prag iznosa osobnog odbitka, zbog čega će trebati platiti porez. Zato će umjesto da dobiju nekoliko desetaka kuna – na kraju dobiti manju mirovinu.

Prema podacima mirovinskog zavoda za veljaču, 486 tisuća Hrvata prima mirovinu manju od 2 tisuće kuna. Čak 95 tisuća građana prima mirovinu manju od 500 kuna. No iz Zavoda kažu kako su to građani koji su u Hrvatskoj radili samo nekoliko godina, a ostatak mirovine primaju iz inozemstva.

KORISNICI MIROVINA PREMA IZNOSIMA MIROVINA ZA VELJAČU 2018.

BROJ UMIROVLJENIKA    SVOTA MIROVINE    PROSJEČNA MIROVINA

             94.982                             do 500 kn                               232 kn
             86.244                        501 do 1000 kn                           778 kn
           125.833                      1001 do 1500 kn                         1276 kn
           179.378                      1501 do 2000 kn                         1753 kn

Veće mirovine trebala bi donijeti najavljena reforma mirovinskog sustava. "Mirovine u 2019. godini rast će sukladno stopi promjene indeksa potrošačkih cijena i prosječne bruto plaće u RH", poručuju iz resornog Ministarstva.

Umirovljenici su skeptični.

"Ja se samo pitam što će biti s mojom kćeri, mojim zetom, mojim unucima. Ja ih plašim kad im kažem što se priča. To je nemoguće", rekao nam je jedan umirovljenik.

Cijene stalno rastu, a mirovina u iznosu od pola prosječne plaće koju je Vlada obećala čini im se nedostižnom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju