Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U UTORAK

Na račune 1.115.000 umirovljenika sjedaju mirovine veće za 24,31 kunu

Stiže razlika mirovina (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Stiže razlika mirovina (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Stiže razlika mirovina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stiže razlika mirovina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stiže razlika mirovina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stiže razlika mirovina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Stiže razlika mirovina (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Umirovljenici će u utorak, uz isplatu mirovina, dobiti razliku mirovina za siječanj i veljaču.

Usklađena mirovina bit će veća, ali za manje od 1 posto, točnije 0,94 posto. Sinidikat je time nezadovoljan. No toliko će veće mirovine u utorak sjesti na račune 1.115.000 umirovljenika.

Pročitajte i ovo 13. mirovina; ilustracija - 2 Borba za preživljavanje Umirovljenici povećavaju šanse za 13. mirovinu? Ministar je u čudu, ali oni ne odustaju Marin Piletić usklađivanje mirovina Ministru je čudna peticija Sindikata umirovljenika kojom traže veće mirovine: "Već idemo u izmjene Zakona..."

"Ako gledamo prosječnu mirovinu ostvarenu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju u iznosu od 2614,66 kuna, povećanje od 0,94 posto iznosi 24,31 kunu", pojašnjava Ivo Bulaja, pomoćnik ravnatelja HZMO-a.

Umirovljenici su nezadovoljni. Za Sindikat umirovljenika takvo je usklađivanje mirovina sramotno. Imaju poruku i za resornog ministra. "Svi ovi ljudi koji me zovu i galame i psuju traže vaš broj tekućeg računa pa da po tih 5 kuna dadnu vama - vi ćete se obogatiti", kaže Milan Tomičić, zamjernik predsjednice Sindikata umirovljenika.

Zbog nekoliko desetaka kuna više neki umirovljenici mogli bi prijeći prag iznosa osobnog odbitka, zbog čega će trebati platiti porez. Zato će umjesto da dobiju nekoliko desetaka kuna – na kraju dobiti manju mirovinu.

Prema podacima mirovinskog zavoda za veljaču, 486 tisuća Hrvata prima mirovinu manju od 2 tisuće kuna. Čak 95 tisuća građana prima mirovinu manju od 500 kuna. No iz Zavoda kažu kako su to građani koji su u Hrvatskoj radili samo nekoliko godina, a ostatak mirovine primaju iz inozemstva.

KORISNICI MIROVINA PREMA IZNOSIMA MIROVINA ZA VELJAČU 2018.

BROJ UMIROVLJENIKA    SVOTA MIROVINE    PROSJEČNA MIROVINA

             94.982                             do 500 kn                               232 kn
             86.244                        501 do 1000 kn                           778 kn
           125.833                      1001 do 1500 kn                         1276 kn
           179.378                      1501 do 2000 kn                         1753 kn

Veće mirovine trebala bi donijeti najavljena reforma mirovinskog sustava. "Mirovine u 2019. godini rast će sukladno stopi promjene indeksa potrošačkih cijena i prosječne bruto plaće u RH", poručuju iz resornog Ministarstva.

Umirovljenici su skeptični.

"Ja se samo pitam što će biti s mojom kćeri, mojim zetom, mojim unucima. Ja ih plašim kad im kažem što se priča. To je nemoguće", rekao nam je jedan umirovljenik.

Cijene stalno rastu, a mirovina u iznosu od pola prosječne plaće koju je Vlada obećala čini im se nedostižnom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene