Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrda zapisnika

Sutkinja Miličević svjedočila o Mustačevu iskazu na suđenju Pratesu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu nastavljeno je u četvrtak poslijepodne svjedočenjem sutkinje Renate Miličević, koja je bila sutkinja Županijskog suda u vrijeme suđenja Krunoslavu Pratesu za ubojstvo Stjepana Đurekovića, u kojemu je svjedočio i Zdravko Mustač, te je svjedočila o tadašnjem Mustačevu iskazu a i kao vještakinja za hrvatsko pravosuđe.

Sutkinja Miličević, koja je u svibnju 2006. po nalogu njemačkog pravosuđa ispitivala optuženog Zdravka Mustača u vezi s procesom Krunoslavu Pratesu, pozvana je na suđenje u Muenchen kako bi, kako je objasnio predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster, potvrdila navode iz zapisnika prilikom davanja Mustačeva iskaza u procesu protiv Pratesa, koji je okončan 2008. presudom doživotnog zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Nitko ne izvršava nalog" Perković i Mustač tužili Njemačku, čeka se njihovo prebacivanje u Hrvatsku Slika nije dostupna Čeka se odluka suda Vinko Sindičić temeljem hrvatske tjeralice ponovno uhićen u Španjolskoj

"To radimo zato jer su optuženi odlučili ne davati nikakve izjave tijekom ovog procesa", objasnio je Dauster zašto je Miličević pozvana u Muenchen te je dodao kako svjedokinja istodobno daje iskaz i kao vještakinja za pitanja vezana uz hrvatsko pravosuđe.

Šimunović: Udba me prisilila na suradnju, plaćali su mi samo benzin

Iz protokola iskaza Zdravka Mustača iz 2006. proizlazi kako je optuženik u vrijeme ubojstva Stjepana Đurekovića bio zamjenik državnog tajnika za unutarnje poslove RH te da nije bio "djelatnik" nego "zaposlenik" tajne službe tj. tadašnjeg Sekretarijata za unutarnje poslove RH pri čemu na današnjem suđenju nije razjašnjeno što je Mustač pod tim terminima podrazumijevao.

Prema iskazu, Mustač je 1985. prebačen u Beograd u Savezni sekretarijat za unutarnje poslove. Tamo je ostao do 1991. kada je postao savjetnik predsjednika RH Franje Tuđmana za sigurnosna pitanja, a nakon toga je preuzeo položaj zamjenika voditelja Službe za zaštitu ustavnog postupka, gdje je ostao do svog umirovljenja 2003.

"Ne poznajem Krunoslava Pratesa niti sam ikad čuo za njegovo ime ili neki od kodnih naziva", pročitao je sudac Dauster iz iskaza Mustača. "Gospodin Mustač je negirao svaku vezu s osobom i slučajem Stjepana Đurekovića", potvrdila je Miličević.

Suđenje se nakon pauze nastavlja poslijepodne svjedočenjem Damira Kosa, suca Vrhovnog suda RH koji je sudjelovao u procesu bivšem agentu SDS-a Vinku Sindičiću zbog ubojstva Brune Bušića 1999. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene