Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komemoracija Vjekoslavu Šuteju

'Šutej je vjerovao da glazba može promijeniti ljude'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prepunoj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda održana je danas komemoracija u čast preminuloga maestra Vjekoslava Šuteja, jednoga od najvećih hrvatskih dirigenata, umjetnika koji je postigao i najveći uspjeh na međunarodnoj glazbenoj sceni.

Komemoraciji su, uz članove obitelji, rodbinu, prijatelje, suradnike, poštovatelje, bivše studente, nazočili vrhunski hrvatski glazbenici, te kulturni i javni djelatnici. Nakon nastupa Zbora Muzičke akademije i orkestra Zagrebačke filharmonije komemoraciju je otvorio dekan Muzičke akademije u Zagrebu, Mladen Janjanin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čeka srž iz Amerike Zbog odustajanja donora Šutej ostao bez koštane srži? Slika nije dostupna 'Puljić reba biti uzor svim dužnisnicima' FOTO: Komemoracija u povodu smrti Zvonimira Puljića

Opraštajući se od velikoga umjetnika Janjanin je istaknuo da je maestro Šutej nakon završetka studija dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, zadnjih desetak godina bio i redoviti profesor dirigiranja na Akademiji. Zahvaljujući njegovom vrsnom pedagoškom radu odgojio je nekoliko uspješnih mladih dirigenata, naglasio je Janjanin. Kao šef dirigent Zagrebačke filharmonije, Šutej je u nekoliko zadnjih godina održao više koncerata za izgradnju nove zgrade Muzičke akademije u Zagrebu, bio je jedinstvena pojava u našem glazbenom životu, ostavivši u njemu neizbrisiv trag, a njegovi učenici će nastaviti njegovo djelo na dostojanstven način, poput maestra koji je na najbolji mogući način pronio ugled zagrebačke Muzičke akademije u svijetu, kazao je Janjanin.

Dirigent Igor Gjadrov je izrazio žaljenje zbog Šutejeva odlaska, rekavši kako nas je vrlo rano napustio njegov najbolji student. Od početka Šutej se pokazao najboljim studentom, te je postao moj nasljednik na Katedri dirigiranja. Šuteja je krasila, među ostalim, rodoljubna nota, što je dokazao time da nastupom na svjetskim pozornicama nikada nije mijenjao svoje krsno ime, za razliku od nekih drugih hrvatskih umjetnika. Svojim uspjesima časno je pronosio ime Hrvatskog glazbenog zavoda i Muzičke akademije u Zagrebu, rekao je Gjadrov.

'Šutej je bio izravan, neposredan, karizmatičan'

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić istaknuo je kako je Šuteja krasila velika energija, izniman odnos, nepresušna životna i kreativna snaga. Podsjetio je da je Šutej 2003. godine postao šef dirigent Zagrebačke filharmonije, istaknuvši kako je imao čast zajedno s Orkestrom Zagrebačke filharmonije raditi s iznimnim glazbenikom.

Puljić je dodao, kako su često razgovarali o planovima Filharomonije, diveći se Šuteju koji je bio izravan, neposredan, karizmatičan, te vjerovao u dobru glazbu koja može promijeniti ljude. Neosporna je njegova umjetenička ostavština, njegovo mjesto u Zagrebačkoj filharomijiji, a osobito ugled na međunarodnoj glazbenoj sceni. Po svemu tome Šutej je bio najbolji ambasador i promicatelj hrvatske glazbe u svijetu, rekao je Puljić.

'Dirigentski pult napustio vrhunski umjetnik'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić posebno se obratio Šutejevoj obitelji, rekavši da je dirigentski pult napustio vrhunski umjetnik, koji je svojom superiornošću stekao naklonost publike diljem glazbenoga svijeta. Bio je umjetnik čudesne energije, dao je svoj doprinos splitskoj Operi, Dubrovačkim ljetnim igrama, zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, obogaćujući tako nacionalni glazbeni identitet i dokazavši da je glazbena umjetnost zahvaljujući njemu ostala najbolja hrvatska posjetnica u svijetu, rekao je Bandić.

'Điđi je otišao, ali ostale su njegove neponovljive interpretacije kojima ćemo zauvijek živjeti kao i s njegovim imenom', istaknuo je Bandić zahvalivši se Šuteju za sve što je učinio.

Posljednji ispraćaj Vjekoslava Šuteja bit će danas u 12:30 sati na Mirogoju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene