Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatsko hvala i birokracija u punoj snazi

Suprugu bolesnog branitelja žele deportirati u Srbiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uznemirujuća priča iz Tovarnika pokraj Vukovara. Majci petero malodobne djece i ženi hrvatskog branitelja prijeti izgon iz zemlje jer nema hrvatsko državljanstvo. To pravo nije stekla iako je udana za Hrvata. Punih 28 godina bori se za hrvatsku domovnicu, ali bezuspješno.

Ana Pavlović po nacionalnosti je Mađarica, a rođena je u Srbiji. Majka ju je ostavila kada je imala dvije godine i to u Domu za nezbrinutu djecu u Osijeku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Brojne opasnosti Potresna svjedočanstva preživjelih koji su spas tražili na opasnoj ruti punoj neobilježenih grobova: "Ostavili su mene i moju mrtvu majku u pustinji" Slika nije dostupna Prijeti deportacija u Srbiju Suprug je umro, Ana je sama protiv svih

Kada se napokon željela osamostaliti, nije mogla doći do hrvatskih dokumenata. U Domu su je zaboravili prijaviti. Sada joj prijeti deportacija u Srbiju, državu s kojom naprosto nema nikakve veze.

Cijeli život živi u Hrvatskoj, po nacionalnosti je Mađarica, a prijeti joj deportacija u Srbiju S hrvatskom zastavom, ali bez hrvatskog državljanstva, cijeli život živi u Hrvatskoj. Punih 28 godina ne može dobiti hrvatsko državljanstvo. Bez državljanstva nema nikakva prava.

'Više ne znam kome pripadam, koja je to moja zemlja - je li me poplava donijela ili majka rodila? Zaposliti se ne mogu, ne mogu dobiti ni radnu dozvolu, porodiljni, ništa ni za djecu, a petoro sam ih rodila', očajno kaže Ana Pavlović.

Udana je za hrvatskog branitelja Milenka Pavlovića. Milenko je ranjen u ratu, a k tome je bolio od raka jetara. Strahuje, dogodi li mu se najgore, ženu će mu deportirati, a djecu oduzeti.

'Jednoj sirotinji, bijedniku koji se borio za ovu državu ne mogu ništa dati, ni supruga ne može dobiti državljanstvo, ona gubi sve, ja gubim sve, a gube i moja djeca, očajan je i Milenko.

Prehraniti obitelj i školovati djecu s 2 000 kuna suprugove mirovine, nije lako. Pritisnuta apsurdima hrvatske administracije, ova obitelj ne zna što donosi sutra. Žive u neizvjesnosti jer im svaka zajednička večera može biti - i posljednja.

U Zakonu jasno stoji kako i kada se dobiva hrvatsko državljanstvo. Ana Pavlović ima pravo na državljanstvo jer je u braku s hrvatskim državljaninom i to braniteljem.

U policiji kažu da je njezin slučaj u - proceduri. Ta procedura traje već 28 godina.

Više u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene