Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica umirovila generale i brigadire

Šundov: ''Vojska koju se ne modernizira ne može izvršavati svoje zadaće''

Prijam za umirovljene generale i brigadire kod predsjednice Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Prijam za umirovljene generale i brigadire kod predsjednice Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prijam za umirovljene generale i brigadire kod predsjednice Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prijam za umirovljene generale i brigadire kod predsjednice Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prijam za umirovljene generale i brigadire kod predsjednice Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Svečano je bilo na Pantovčaku. Predsjednica je umirovila generale i brigadire, ali i nagradila najbolje u Oružanim snagama iz kojih stiže poruka da je Hrvatska spremna potrošiti više novca za obranu. Nije, međutim, ostala dužna ni bivšem savjetniku Mati Radeljiću, koji ju je optužio za dogovor s Aleksandrom Vučićem.

Smjena generacija u Uredu predsjednice. Za 15 hrvatskih generala i brigadira koje je umirovila zahvalnice i časnički bodež.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić i Hrvoje Krešić Otkrio i kad stižu Rafalei Ministar obrane Ivan Anušić o vojnom roku: "Bit će tri mjeseca. Oni koji završe obuku u cijelosti imat će benefite" Ilustracija bildanje snaga Vučić najavio jačanje vojske i novo oružje: "Ubrzano na tome radimo"

"Ako vam ponekad zatrebaju savjeti, ne libite se zatražiti, jer imamo što za reći, a konačno ćemo imati i malo slobodnog vremena", rekao je umirovljeni brigadni general Darko Pintarić.

Vrhovna zapovjednica vjeruje da će im vojničko znanje pomoći i u nekoj drugoj karijeri. I u govoru ne izbjegava termin za koji ju je ozbiljno prozvao bivši savjetnik, Mate Radeljić.

''Služili ste Hrvatskoj u neponovljivim vremenima od začetaka hrvatske vojske i obrane od velikosrpske agresije, a nakon toga u izgradnji suvremenih Oružanih snaga", rekla je Predsjednica.

Ove godine za opremu i naoružanje, vojarne, hranu, potrošit će se 5.075.000.000 kuna. Do 2024., plan je još ambiciozniji i kane ga ispuniti. Jer NATO od saveznika traži veća ulaganja - i da na obranu godišnje troše dva posto svog BDP-a. Sa sadašnjih 1,3 posto - Hrvatska je daleko od toga, ali u europskom prosjeku.

"Vojska za koju se ne izdvaja i koja se ne oprema i ne modernizira ne može izvršavati svoje zadaće. I mi nastavljamo projekte koji su započeti i ranije", kaže general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OSRH.

Račune im nije pomrsio ni propali posao s avionima, uvjerava šef vojske, ali puno opreznije. Ne otkriva kada se i kako kreće dalje. Zasad su razgovarali samo s američkim i švedskim ponuđačima. "U narednim tjednima i mjesecima ćemo znati na čemu smo kad je to u pitanju", dodaje Šundov.

F16-ice ne stižu, ali buduća suradnja s Izraelom, čini se, nije upitna. Jer mjesec i pol dana od raskida - predstavnici njihovog Ministarstva obrane opet su nenadani gosti. Stigli su u Zagreb na razgovore o komunikacijskim sustavima i kibernetičkoj zaštiti - koja je sada na listi Krstičevićevih aprioriteta.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene