Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sunčani Hvar u privatnom vlasništvu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bloger cnn.blog.hr došao je u posjed nikad objavljenog parafiranog Ugovora za formiranje javno-privatnog partnerstva u društvu Sunčani Hvar d.d.

Iz njega se, nakon pomnijeg proučavanja, može iščitati da tu nema govora o javno-privatnom partnerstvu i da će u roku od nekoliko godina grupa Orco postati apsolutni većinski vlasnik Sunčanog Hvara. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raskidanje ugovora Nastavak propasti: Sunčani Hvar je pred stečajem Slika nije dostupna Sabor: Rasprava o javno-privatnom partnerstvu

Ugovor je opsežan i nije ga lako protumačiti, tako da cnn.blog.hr, koji nam je poslužio kao izvor za ovaj tekst, iznosi samo najočitija zapažanja.

1.) točka 6.1 na stranici 19. pdf dokumenta - jedna prilično neobična klauzula kojom se praktički nadzorni odbor pretvara u jedan običan fikus u slučaju da ulagač tj. Orco grupa sklopi ugovore o upravljanju s pojedinim hotelima ili ugostiteljskim objektom. Doslovno piše: "Fond će ishoditi da članovi Nadzornog Odbora koje je imenovao Fond (HFP op. a.) odobre ugovore o upravljanju koje je predložio Ulagač (Orco op. a.) i koji su u skladu s poslovnim planom."

2.) Prema izvatku iz sudskog registra i izvješću revizije sa stranice 1 pdf dokumenta vidljivo je da je vrijednost Sunčanog Hvara oko 300 milijuna kuna 

3.) Člankom 3 iz ugovora na stranici 5. pdf dokumenta predviđa se dokapitalizacija od 200 milijuna kuna + 100 milijuna kuna opcionalno 

4.) Točka 3.5 na stranici 15. pdf dokumenta - HFP prenosi Orcu 500.000 dionica badava na ime gubitaka do dana prodaje Sunčanog Hvara 

5.) Točka 3.6 na stranici 15. pdf dokumenta - HFP se obvezuje na svake 3 dionice koje stekne Orco dati po još jednu dionicu BESPLATNO, neovisno o tome na koji način je Orco došao do dionica 

6.) Stranica 24. pdf dokumenta - dokapitalizaciju može napraviti SAMO Orco 

U travnju 2005. godine, u Vladi RH je parafiran Ugovor za formiranje javno-privatnog partnerstva u društvu Sunčani Hvar d.d. O tome postoji i zapis na stranicama www.vlada.hr, a i Slobodna Dalmacija objavila je vijest u kojoj se djelomično iznosi što se to potpisalo. No što se to stvarno potpisalo nikad nije bilo objavljeno. U prijevodu, Orco može sklopiti kakav god ugovor hoće, nadzorni odbor tu ne može ništa. Dokapitalizirati Sunčani Hvar može samo Orco i kad tome pridodamo sve one dionice koje će Orco dobiti besplatno, dolazimo do toga da će Orco u posjedu imati preko 75 Sunčanog Hvara, što više nema nikakve veze sa javno - privatnim partnerstvom.

Ukratko, javnost je obmanuta jer ugovor je napisan tako da Orcu osigurava da postane apsolutni većinski vlasnik Sunčanog Hvara, a čak i ako nešto krene po zlu za Orco, u ugovoru se nalaze brojne odštetne klauzule koje služe Orcu kao osigurač.

Ukoliko nekog zanima što je to javno privatno partnerstvo i ima volje čitati, može pročitati dokument koji definira pojmove javno privatnog partnerstva prema green book koju je objavila EU. Kad pročitate taj dokument i ove parafirane ugovore shvatit ćete da u slučaju Sunčanog Hvara nema ni jednog elementa koji bi zadovoljavao pojam javno privatnog partnerstva, piše na cnn.blog.hr.

Čini se da je Vlada RH opet uspjela prevariti hrvatske građane i rasprodati još jednom hrvatsku imovinu mimo znanja hrvatskog naroda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene