Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer pobijedio

Sukob Milanovića i Čačića na sjednici Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjoj sjednici Vlade došlo je do sukoba premijera Zorana Milanovića i prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića.

Do razilaženja mišljenja došlo je oko zakona o Agenciji za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, nakon primjedbe ministrice zaštite okoliša Mirele Holy koja je rekla da je spomenuti zakon nedorečen.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nije prvi put Milanović izazvao diplomatski skandal, pozvali hrvatsku veleposlanicu: "Duboko smo razočarani" Premijer Andrej Plenković, Gordan Jandroković i predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju obljetnice Bljeska - 1 Na obilježavanju Bljeska FOTO Pogledajte kako je prošao susret Plenkovića i Milanovića

Premijer Milanović tražio je tada da se spomenuti prijedlog Zakona povuče iz procedure. No, potpredsjednik Radimir Čačić usprotivio se povlačenju prijedloga ili bilo kakvoj odgodi zakona.

Ipak, premijer Milanović pobijedio je u ovom sukobu. Spomenuti prijedlog zakona, iako s odgodom od sedam dana, ipak ide u saborsku proceduru. Nakon prve svađe na sjednici Vlade, naša kamera 'ulovila' je premijera Milanovića i potpredsjednika Vlade Čačića u došaptavanju.

Nakon sukoba opovrgnuli da u Vladi ima sukoba

Dodajmo da je ministrica Holy, uz podršku svim mjerama kako bi Hrvatska postala energetski neovisna država, zamjerila na prekasnom upućivanju prijedloga Zakona, a smatra da u njemu treba razriješiti još nekoliko stvari. Smatra da bi trebalo razriješiti odnos Agencije i Hrvatske energetske regulatorne agencije (Hera) te da bi Agencija trebala biti u djelokrugu odgovornosti Vlade, a ne Ministarstva gospodarstva. Holy smatra i da nije razriješeno pitanje što i kakva je uloga Agencije u investicijama u energetske projekte kada nisu u pitanju tvrtke u državnom vlasništvu nego privatni investitori.

Milanović, Čačić i Holy kasnije su opovrgnuli da u Vladi postoji sukob vezan uz spomenuti prijedlog Zakona. 'Ministarstvo zaštite okoliša ima određeni prigovor, koji doduše nismo čuli na koordinaciji, pa sam kao moderator to na neki način odgodio na tjedan dana', rekao je Milanović na upit o različitim stavovima članova Vlade. Holy je novinarima samo kratko kazala da s Čačićem dobro surađuje te da je 'sve u redu'.

Čačić je rekao da se nije sukobio s ministricom Holy i opovrgnuo pisanje jednog tjednika da joj je na koordinaciji rekao kako 'ne treba zamarati svoju pametnu glavicu' tim prijedlogom zakona. 'To je doslovno laž, lagao je tko je to rekao', kazao je Čačić novinarima.

Milanović: Nećemo se slikati u snijegu, ići ćemo tamo gdje je teško

Na današnjoj sjednici Vlade raspravljalo se još o podizanju PDV-a na 25 posto. Potpredsjednik Čačić poručio je kako je riječ o potezu kojeg je Kukuriku koalicija najavila još tijekom predizborne kampanje. 'Ideja je da mi koji trošimo pomažemo onima koji stvaraju', rekao je Čačić.

Na Vladinoj sjednici raspravljalo se i o poreznim reformama. Po svemu sudeći, odzvonilo je 'jeftinoj kupnji preko firme'. Nova vijest koja stiže iz Vlade kaže kako će svi oni ulagači koji će otvarati nova radna mjesta, biti oslobođeni od poreza.

Premijer Milanović osvrnuo se i na vremenske nepogodne koje su zahvatile zemlju i kojima se, sudeći po prognozi, ne bliži kraj. 'Mi se nećemo slikati u snijegu, ne želimo raditi predstavu odlazeći na snijeg. Ići ćemo tamo gdje je zaista teško', poručio je premijer Milanović. Upozorio je kako nakon snježnog vala slijede poplave te čestitao službama koje se po cijele dane i noći na terenu bore sa snijegom, zimom i ledom. (Mi.Dr./ Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene