Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat umirovljenika brine što najavljeni model nije bio testiran, a Vladu optužuje za nebrigu o malom čovjeku.


Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) zabrinut je zbog najave uvođenja koncesija za liječnike primarne zdravstvene zaštite i smatra da je neodgovorno u sadašnjoj gospodarskoj situaciji eksperimentirati s modelom koji je prethodno trebao biti testiran u praksi, makar u dijelu Hrvatske.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Dječja paraliza, hripavac, zaušnjaci...: "Prije nego što odluku donesete na temelju argumenata 'stručnjaka' s diplomom internetskog pretraživača, uzmite u obzir i ovo" Nova vlada, stari problemi - 3 Nova Vlada, stari problemi: Lijekovi se ne plaćanju, liste čekanja sve dulje, a poteškoće ne zaobilaze ni obrazovni sustav

'Još pamtimo model 'zakupa' ordinacija koji je samo donio zbrku i svojevrsnu podvojenost u sustav primarne zdravstvene zaštite, te nije donio ništa dobroga pacijentima svih dobi, osim što pamtimo da su se brojali recepti i kažnjavali 'rastrošni liječnici'', ističe u priopćenju predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić.

Stari model prepoznat u svijetu

SUH podsjeća da je novi zakon o zdravstvenoj zaštiti prije dvije godine uveo samo nove namete ali ne i organizacijske promjene koje bi vodile većoj racionalnosti i boljoj dostupnosti zdravstvene zaštite. 'Očito je ovoj Vladi i njezinom ministru zdravstva potpuno nebitna briga za čovjeka, već mu je primarno uvođenje trgovinskih odnosa u javni zdravstveni sustav. Ministar se rukovodi željom da ukine 'omražene domove zdravlja', jer mu valjda nitko nije rekao da je Hrvatska još u prošlom sustavu bila prepoznata u cijelom svijetu upravo po modelu svojih domova zdravlja i konceptu javnoga zdravlja', ističe Krajačić.

Navodi da je primarna zaštita temelj sustava u kojemu bi liječnici obiteljske medicine trebali biti dostupni i sposobni rješavati do 80 posto medicinskih slučajeva, pa je treba unaprijediti: osim dijagnostike uvesti mogućnosti terapije i rehabilitacije, kućnog liječenja te palijativnu skrb. (Hina)