Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat umirovljenika brine što najavljeni model nije bio testiran, a Vladu optužuje za nebrigu o malom čovjeku.


Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) zabrinut je zbog najave uvođenja koncesija za liječnike primarne zdravstvene zaštite i smatra da je neodgovorno u sadašnjoj gospodarskoj situaciji eksperimentirati s modelom koji je prethodno trebao biti testiran u praksi, makar u dijelu Hrvatske.

Vezani članci Vili Beroš - 4 Beroš uputio otvoreno pismo zdravstvenim djelatnicima, određen datum od kada će na posao dolaziti uz COVID potvrdu Izbor za najsestru i najliječnika 2020. godine 01 Pacijenti izabrali svoje heroje: Titulu za najsestru i najliječnika osvojili ''anđeli nade''

'Još pamtimo model 'zakupa' ordinacija koji je samo donio zbrku i svojevrsnu podvojenost u sustav primarne zdravstvene zaštite, te nije donio ništa dobroga pacijentima svih dobi, osim što pamtimo da su se brojali recepti i kažnjavali 'rastrošni liječnici'', ističe u priopćenju predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić.

Stari model prepoznat u svijetu

SUH podsjeća da je novi zakon o zdravstvenoj zaštiti prije dvije godine uveo samo nove namete ali ne i organizacijske promjene koje bi vodile većoj racionalnosti i boljoj dostupnosti zdravstvene zaštite. 'Očito je ovoj Vladi i njezinom ministru zdravstva potpuno nebitna briga za čovjeka, već mu je primarno uvođenje trgovinskih odnosa u javni zdravstveni sustav. Ministar se rukovodi željom da ukine 'omražene domove zdravlja', jer mu valjda nitko nije rekao da je Hrvatska još u prošlom sustavu bila prepoznata u cijelom svijetu upravo po modelu svojih domova zdravlja i konceptu javnoga zdravlja', ističe Krajačić.

Navodi da je primarna zaštita temelj sustava u kojemu bi liječnici obiteljske medicine trebali biti dostupni i sposobni rješavati do 80 posto medicinskih slučajeva, pa je treba unaprijediti: osim dijagnostike uvesti mogućnosti terapije i rehabilitacije, kućnog liječenja te palijativnu skrb. (Hina)