Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suđenje za ubojstvo liječnika u Slunju 1991. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu počelo je suđenje Zdravku Pašiću, optuženom da je u prosincu 1991. godine u Slunju sudjelovao u ubojstvu slunjskog liječnika Dragutina Krušića.

'U optužnici ima puno neistina. Ne negiram da sam tamo bio, ali nisam počinio zločin', kazao je Pašić nakon što je pročitana optužnica koja ga tereti da je, u dogovoru s Milanom Grubješićem, u noći između 22. i 23. prosinca 1991. godine izveo liječnika Krušića iz Doma zdravlja pod izgovorom da treba ukazati medicinsku pomoć većem broju ranjenika u susjednom Cetingradu, da bi ga potom ubili pucajući u njega iz automatske puške.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!" Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija

'Grubješić je u doktora pucao iz pištolja šest ili sedam puta,
najprije s leđa, a kad se doktor okrenuo ispalio je dva hica i
sprijeda', kazao je Pašić u svojoj obrani, dodajući da mu je Grubješić nakon što ga je upitao što se to dogodilo prstom pokazao da šuti.

Pašić, koji je tada bio pripadnik lokalne policije u Slunju, a
prije toga u ličkom korpusu vojske tzv. srpske krajine, tvrdi da nije on izveo liječnika iz Doma zdravlja, već Grubješić, s čijim su automobilom i krenuli ka Cetingradu, da bi stali pokraj jedne lokalne gostionice ispred koje je Grubješić ubio liječnika.

'Grubješića nisam vidio ni prije ni poslije tog događaja', kazao je Pašić, dodajući i kako je ubijenog liječnika površno poznavao te kako zna da je bio dobar čovjek, te da ništa protiv njega nije imao.

'Moje je samo to što sam se tu zatekao, a vi procjenite', kazao je optuženi Pašić sudskom vijeću.

Županijski sud u Karlovcu osudio je Pašića u odsutnosti na 12 godina zatvora kao i Grubješića koji izdržava izrečenu kaznu.

'Slučaj Pašić' jedan je od predmeta koje je Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije ustupilo Državno odvjetništvo Hrvatske na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji su dva državna tužiteljstva potpisala prije tri godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene