Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik HDZ-a i bivši ministar Božidar Kalmeta posvjedočio je danas na suđenju u slučaju Fimi medija da predsjedništvo te stranke u vrijeme Ive Sanadera nikada nije raspravljalo o financijskom poslovanju.


Na sjednicama predsjedništva HDZ-a tadašnji glavni tajnik Ivan Jarnjak znao je ukratko izvijestiti o financijama, no poslovanje stranke nikada nije bilo točka dnevnog reda, kazao je Kalmeta. Dodao je da predsjedništvo zbog toga nije u potpunosti obavljalo svoju dužnost, no, tome se nitko nije protivio ili predložio da se raspravlja o poslovanju, iako su članovi predsjedništva, po Kalmetinim riječima, to mogli učiniti.

Vezani članci Ivo Sanader (Foto: Dnevnik.hr) Stigla odluka Vrhovnog suda za aferu Fimi media: Sanaderu smanjena zatvorska kazna Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu za Fimi Mediju: Božidar Kalmeta i Bianca Matković se ispričali

'Ja sam smatrao da to nije u djelokrugu mog interesa', ustvrdio je bivši ministar mora, prometa i infrastrukture na zagrebačkom Županijskom sudu. Dodao je da se o poslovanju prvi puta raspravljalo 2010., dakle nakon Sanaderovog odlaska s čela stranke. Na pitanje kakav je bio odnos tadašnjeg glavnog tajnika Jarnjaka i Sanadera kazao je da je odnos bio korektan te da su blisko operativno surađivali.

Sanader imao najveći autoritet

'Predsjednik je ipak bio najveći autoritet u stranci, a koliko znam bio je prisutan na svim sjednicama predsjedništva', posvjedočio je Kalmeta. Na pitanje Sanaderove obrane koja ga je pozvala za svjedoka potvrdio je da je HDZ radio po načelu supsidijarnosti, što znači da su gradske i županijske organizacije imale samostalnost u odlučivanju, posebno pri izboru kandidata za lokalne izbore. Međutim, kada su u pitanju bili kandidati za parlamentarne izbore, gradonačelnike velikih gradova ili župane ogranci su se morali dogovoriti sa središnjicom.

Nisu pitali za Fimi mediu

Sanaderovoj je obrani potvrdio i da je na inicijativu bivšeg premijera donesen 'europski' zakon o financiranju političkih stranaka koji je propisivao da stranački donatori ne mogu biti anonimni te da stranke moraju imati središnji račun. No, ni obrana, ali i USKOK Kalmetu nije pitao o marketinškoj agenciji Fimi mediji preko koje je, po tvrdnjama USKOK-a, iz državnih institucija i tvrtki izvučeno više od 70 milijuna kuna kojima je, među ostalim, punjen stranački crni fond.

Neki od čelnika javnih tvrtki koje su poslovale s Fimi medijom na suđenju su ranije posvjedočili da su s tom agencijom zaključili ugovore upravo na nagovor tadašnjeg ministra Kalmete. Među njima su i bivši član uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Milivoj Mikulić te bivši predsjednik uprave Hrvatskih pošta (HP) Andrej Sardelić koji su izjavili da ih je Kalmeta upoznao s bivšim HDZ-ovim rizničarom Mladenom Barišićem koji je priznao optužbe da je sudjelovao u ilegalnom izvlačenju novca.

Svjedočio Biljecki

I bivši direktor tvornice 'Gredelj' Anton Fabek spomenuo je Kalmetu kao sudionika sastanka na kojem je od njega traženo da financijski pomogne HDZ. O suradnji s Fimi medijom danas je svjedočio vlasnik tvrtke Geofoto Zvonko Biljecki koji je potvrdio da je preko te agencije ugovorio sponzorstvo humanitarnog koncerta, a potom i potpisao 200 tisuća kuna vrijedan ugovor za medijsku promociju svoje tvrtke.

Na Fimi mediju ga je, kaže, uputio Barišić kojega je upoznao 2005. ili 2006. neposredno nakon što je (Biljecki) postao predsjednik Udruge bosanskih Hrvata 'Prsten'. Dodao je da je, osim Barišića, kao kontakt osobu za suradnju bivši premijer Sanader odredio i tadašnjeg ministra financija Ivana Šukera.

Biljecki je ustvrdio da zbog suradnje s Fimi medijom njegova tvrtka nije imala nikakve pogodnosti. Suđenje se nastavlja idućeg tjedna, 25. veljače kada bi trebali svjedočiti bivši HDZ-ovi ministri obrane te vanjskih poslova i europskih integracija Branko Vukelić i Gordan Jandroković.

18. ožujka trebali bi svjedočiti pjevači Thompson i MIšo Kovač.

 

Podsjetimo, optužbe da su preko agencije Fimi medije iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna priznali su bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, nekadašnja blagajnica Branka Pavošević i vlasnica agencije Nevenka Jurak.

>> Fimi media: Rasprava odgođena zbog bolesti članice sudskog vijeća

Jedino Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček odbacuju optužbe dok predstavnici HDZ-a tvrde da za navodni crni fond nisu znala legalna stranačka tijela.(J.F. / I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju