Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suđenje u slučaju Riječke banke: Očekuje se saslušanje vještaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjem ročištu u suđenju šesterima optuženima u "slučaju Riječke banke" iznesen je nalaz sudskog vještaka, odnosno Hrvatske strukovne udruge eksperata i sudskih vještaka, po kojemu je bivša Riječka banka od 1997. do 2002. nedozvoljenim transakcijama oštećena za 119,8 milijuna dolara.

Prema nalazu i mišljenju, koje je predstavila vještakinja Marta Anel, prvooptuženi Eduard Nodilo ostvario je neovlaštenim deviznim transakcijama gubitak od oko 96 milijuna dolara, a dodatne obveze za pologe u tim transakcijama iznose oko 23 milijuna dolara 

Pročitajte i ovo NLO O NLO-ima Neobično saslušanje u Kongresu! "Rekli su mi da imamo tehnologiju koja nije nastala na Zemlji. Vrijeme je da i svijet sazna za to" Odbor za gospodarstvo - 1 rok od osam dana Traži se ispitivanje ministra Filipovića: "Želimo čuti kakvi su planovi s Inom"

>> Nastavljeno suđenje u slučaju Riječke banke

Anel je navela da bi s mogućim uračunatim kamatama, u slučaju da je banka izgubljeni novac drukčije uložila, odnosno oročila, te s isplaćenim bonusima za uspješno upravljanje bankom od 1,4 milijuna dolara, ukupan gubitak iznosio 129,6 milijuna dolara.

Sudski vještaci smatraju da su ugovori Riječke banke s dvjema novčarskim kućama, Carr Futuresom i Swiss Financeom, na osnovi kojih je Nodilo ostvario velik dio gubitka, bili štetni i nepotrebni te da je banka i bez njihova posredništva mogla trgovati na svjetskom deviznom tržištu.

Anel je još ocijenila da je svih šestero optuženih znalo za gubitke i prije otkrića afere te da točan iznos štete nije moguće izračunati, posebice zbog štete koja je uzrokovana gubitkom povjerenja klijenata.

Ponovna glavna rasprava u postupku protiv šestero optuženih, koje se u optužnici tereti da su od 1997. do 2002. bivšu Riječku banku oštetili za oko 97 milijuna dolara, počela je sredinom veljače ove godine, ali je prekinuta jer su branitelji u zadnji trenutak predali primjedbe na nalaz vještačenja, pa je jučer, nakon pisanog očitovanja vještaka, ponovno nastavljena.

Po optužnici, prvooptuženi Eduard Nodilo tereti se za sklapanje štetnih ugovora. Bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježana Podobnik i Mirta Vlah, bivši predsjednik i član Uprave Ivan Štokić i Borislav Perožić te bivši direktor Direkcije deviznih sredstava Milojko Tankosić terete se za pomaganje u sklapanju štetnih ugovora, a Štokić i Perožić i za zloporabu položaja i ovlasti. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene