Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagrebački Županijski sud

Suđenje petorici za otmicu Ante Jelavića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deset mjeseci nakon otmice bivšeg hrvatskog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Ante Jelavića na zagrebačkom Županijskom sudu počet će suđenje petorici optuženika za to nedjelo, među kojima su dvojica nedostupnih državljana BiH Vlatko Miličević i Saša Savinović.

Postupak će voditi sutkinja Koraljka Bumči koja je za  kazala da su dvojica nedostupnih u BiH uredno primili sudski poziv za raspravu te da je teorijski moguće da se i pojave na suđenju. Za Jelavićevu otmicu 8. travnja prošle godine USKOK je još optužio trojicu hrvatskih državljana: Vladu Ćurića (39), Dalibora Prgometa (33) i Marija Miličevića (47), oca nedostupnog Vlatka (27).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samo jedan još u bijegu USKOK podigao optužnicu protiv Jelavićevih otmičara Slika nije dostupna Prilikom posjete Mostaru Osumnjičeni za otmicu Jelavića čuvao Sanadera

Otac i sin Miličević te Savinović (35) terete se da su na parkiralištu u zagrebačkom naselju Utrinama Jelaviću prišli s leđa i natjerali ga da uđe u automobil. Oči su mu prekrili samoljepivom vrpcom, a ruke vezali lisicama te u prtljažniku automobila odvezli do nenaseljena mjesta u BiH. Ondje su mu naredili da mobitelom pozove suprugu i traži milijun eura inače će ga ubiti. Potom su ga, tvrde u USKOK-u, odvezli do kuće iz koje je pobjegao.

Pješice došao u Hrvatsku

Po verziji koju je Jelavić nakon otmice ispričao policiji otmičari su ga odvezli u kuću u okolici Rame iz koje je pobjegao kad su ga nakratko ostavili sama te je pješice došao u Hrvatsku. Otmičari su ubrzo otkriveni pa su trojica uhićena u Hrvatskoj, a Vlatko Miličević u Mostaru. Nakon mjesec dana u BiH se predao i Saša Savinović, no njega i mlađeg Miličevića tamošnje pravosuđe pustilo je na slobodu. Optuženi Prgomet je nakon uhićenja u Dubrovniku priznao nedjelo pa je također pušten da se brani sa slobode. Suđenje su tako u pritvoru dočekali jedino Mario Miličević zvani Baja i Vlado Ćurić zvani Barun, bivši pripadnici Kažnjeničke bojne HVO-a kojom je zapovijedao haaški osuđenik Mladen Naletilić Tuta.

Upravo su njih dvojica u USKOK-ovoj optužnici navedeni kao organizatori prve otmice nekoga hrvatskog političara. Miličević je bio i jedan od šestorice Hrvata iz BiH koji su oslobođeni optužbe za ubojstvo doministra MUP-a Federacije BiH Joze Leutara autobombom u Sarajevu 1999.

Dio medija u Hrvatskoj i BiH nagađao je da su otmičari Jelavića pustili nakon intervencije umirovljenog generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Stanka Sopte Baje i Vinka Žuljevića Klice, koji je godinama povezivan sa zagrebačkim podzemljem i koji je pravomoćno oslobođen optužbe da je iz bezobzirne osvete u svibnju 2002. u zagrebačkom kafiću ubio Veselina Marinova, suradnika hrvatskih obavještajnih služba.

Jelavić je bio hrvatski član Predsjedništva BiH dok ga bivši visoki međunarodni predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch 2001. nije smijenio. Sredinom 2005. nepravomoćno je osuđen na deset godina zatvora zbog pronevjere novca koji je iz Hrvatske stizao u BiH kao pomoć Hrvatima. Nakon toga pobjegao je u Hrvatsku, koje je državljanin i pod zaštitom je Ustava koji ne dopušta izručenje hrvatskih građana drugim državama.

>> Ante Jelavić svjedočio u istrazi protiv svojih otmičara

U međuvremenu je u srpnju 2006. po njegovoj žalbi ukinuta osuđujuća presuda i određeno je ponovno suđenje. Protiv njega je vođen i sudski postupak u slučaju 'Hrvatska samouprava', u kojemu su bili optuženi i negdašnji ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce te bivši dozapovjednik Vojske Federacije BiH general Dragan Čurčić. Svi su presudom oslobođeni optužaba. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene