Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraga o kornatskoj tragediji nastavljena je na zagrebačkom Županijskom sudu saslušanjem glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina, kopilota helikoptera koji je vatrogasce iskrcao na otok te još petero svjedoka.


Prije saslušanja kod šibenskog istražnog suca Branka Ivića glavni vatrogasni zapovjednik kazao je kako se nada da će njegov iskaz pridonijeti rasvjetljavanju tragedije na otoku Kornatu u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, dok se trinaesti Frano Lučić oporavlja se u splitskoj bolnici.

Vezani članci Svijeća Zagreb Te Zove: ''Zapalimo večeras u 21 sat na prozorima svijeću za djevojčicu'' Mjesto kornatske tragedije (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Obilježava se godišnjica kornatske tragedije: Mimohod sjećanja za stradale vatrogasce

Zamoljen za komentar brojnih nagađanja o uzrocima stradanja i okolnostima spašavanja vatrogasaca kazao je kako su to 'priče', no priznao je da su i njemu neke stvari 'enigma'. Dodao je da se nije čuo s bivšim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Draženom Slavicom, osumnjičen da je zbog više propusta odgovoran za kornatsku tragediju koji je prošlog tjedna pušten je iz pritvora.

Jurin je, inače, nakon kornatske tragedije iz moralnih razloga
ponudio ostavku.

Šibenski sudac Branko Ivić je prije njega saslušao Danijela
Brezovića, kopilota helikoptera koji je vatrogasce i 'krušku' s vodom iskrcao na otok te Dragutina Matića, pilota zrakoplova Croatia Airlinesa koji je jedno vrijeme jedini bio u vezi s kanaderom koji je gasio požar na otoku.

Za poslijepodne je planirano saslušanje još četvorice svjedoka, djelatnika MORH-a iz Divulja.

O sadržaju iskaza već ispitanih svjedoka na sudu se nije moglo ništa doznati jer je istraga tajna, a, kako je najavljeno, istražni sudac nakon saslušanja neće dati izjavu, za razliku od prije mjesec dana kada je također u Zagrebu ispitivao svjedoke.

Sudac Ivić je tada rekao da planira saslušati još 30 do 40 svjedoka te da će nakon toga provesti rekonstrukcije i vještačenja, među ostalim, ispitivanje kretanja požara te let helikoptera kojim su vatrogasci stigli na požarište.

Inače, dio obitelji stradalih sumnja u službeno objašnjenje da je uzrok tragediji bio eruptivni požar. Vjeruju da je upravo taj
helikopter skrivio nesreću jer je iz njega, navodno, iscurilo gorivo koje je prije nadolazaćeg požara zalilo vatrogasce.