Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suđenje Antunu Gudelju počinje u rujnu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac osječkoga Županijskog suda Damir Krahulec, koji će voditi sudski postupak protiv Antuna Gudelja optužena za ubojstvo načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira i još dviju osoba u srpnju 1991., izjavio je kako se početak glavne rasprave u tome suđenju može očekivati u rujnu ove godine.

Zamoljen da objasni postupak u tome slučaju sudac Krahulec danas je na Sudu izjavio novinarima kako je optuženiku Gudelju, koji je sinoć, nakon izručenja iz Australije, doveden u osječki zatvor, danas uručeno rješenje o pritvoru, protiv kojega je njegov odvjetnik Nedjeljko Rešetar uložio žalbu, o kojoj konačno rješenje donosi Vrhovni sud.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jadranka Reihl-Kir: 'Šeks, Šušak i Glavaš naručili su ubojstvo mog supruga' Slika nije dostupna Na suđenju Antunu Gudelju svjedočio Zlatko Kramarić

Dodao je kako osječko Županijsko državno odvjetništvo nije mijenjalo optužnicu protiv Gudelja, a rješenje Županijskog suda o njegovu pritvoru datira iz lipnja 2001., na temelju kojega je za njim bila raspisana centralna i međunarodna tjeralica.

Dodao je kako je zakazivanje glavne rasprave, s obzirom na žalbene rokove, godišnje odmore te opsežnost sudskog spisa s 576 stranica, moguće polovicom ili potkraj rujna.

Zamoljen da komentira tvrdnje supruge ubijenog načelnika osječke policije Jadranke Reihl-Kir kako na prijašnjim raspravama neki svjedoci nisu bili saslušani, Krahulec je odgovorio kako glavna rasprava počinje iznova s izvođenjem svih dokaza iz optužnog spisa, a da stranke u postupku mogu u tijeku dokaznog postupka predložiti nove dokaze, vezane uz činjenično stanje.

Gudelj je optužen da je u srpnju 1991. kao pripadnik pričuvnoga policijskog sastava na cesti Osijek-Tenja iz automatske puške pucao na automobil u kojem se nalazilo izaslanstvo za pregovore s pobunjenim Srbima u osječkom prigradskom naselju Tenji. 

Osim načelnika osječke Policijske uprave Josipa Reihl-Kira, po optužnici, usmrtio je i potpredsjednika Izvršnog vijeća tadašnje osječke Skupštine općine Gorana Zobundžiju i skupštinskog vijećnika Milana Kneževića, a teško ranio predsjednika Mjesne zajednice Tenje Mirka Tubića.

Nakon toga događaja Gudelj je otišao u Australiju, a u odsutnosti je na osječkom Županijskom sudu osuđen na 20 godina zatvora. Pošto je 1996. uhićen u Njemačkoj i izručen Hrvatskoj, na istom je sudu protiv njega obnovljen postupak, koji je prekinut 1997., kad je Vrhovni sud na Gudelja primijenio Zakon o općem oprostu, nakon što je osječki
Županijski sud prije toga odbio takav prijedlog Gudeljeva branitelja.

Nakon puštanja na slobodu Gudelj je ponovno otišao u Australiju, a Državno odvjetništvo protiv je takve odluke Vrhovnog suda podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti, a Jadranka Reihl-Kir tužbu Ustavnom sudu.

Vrhovni je sud u studenom 2000. ocijenio osnovanim zahtjev za zaštitu zakonitosti, a Ustavni je sud u ožujku 2001. odluku o primjeni Zakona o općem oprostu ocijenio protustavnom, ukinuo rješenje Vrhovnog suda iz 1997. i vratio predmet Sudu na ponovno odlučivanje.

Vrhovni je sud u travnju 2001. odbio žalbu Antuna Gudelja na rješenje Županijskog suda iz veljače 1997., kojim je odbijen prijedlog njegova branitelja da se na Gudelja primijeni Zakon o općem oprostu i obustavi postupak.

Županijski sud je nakon toga, u lipnju 2001., protiv Antuna Gudelja donio rješenje o određivanju pritvora, nakon čega je za optuženikom raspisana tjeralica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene