Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnje u objektovnost

Sudski postupak protiv Slavice prebačen u Zadar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudski postupak protiv Dražena Slavice, bivšeg zapovjednika županijske Vatrogasne zajednice i šibenske Javne vatrogasne postrojbe, zbog tragičnog stradanja vatrogasaca na Kornatima, umjesto u Šibeniku vodit će se na Županijskom sudu u Zadru, odlučio je Vrhovni sud na prijedlog Državnog odvjetništva RH.

Glasnogovornik Vrhovnog suda RH sudac Dražen Tripalo potvrdio je kako je Vrhovni sud prihvatio prijedlog Državnog odvjetništva RH (DORH) koje je tražilo prenošenje mjesne nadležnosti u Zadar.Taj prijedlog DORH je obrazložio okolnošću da je većina sudaca šibenskog Županijskog suda već radila na tom predmetu, te kako je odluka Izvanraspravnog vijeća, koje je na prijedlog obrane obustavilo postupak, vrlo negativno odjeknula u javnosti jer su se kod lokalnog stanovništva pojavile sumnje u objektivnost postupanja suda, iako je Vrhovni sud kasnije odbio tu odluku i odredio nastavak kaznenog postupka, rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijetnje Ljerki Krajnović nemaju veze sa suđenjem Šimiću Slika nije dostupna Obnova postupka za bivšeg pripadnika HVO-a?

Vrhovni sud navodi u obrazloženju kako je pregledom spisa utvrđeno da su u radu na tom predmetu sudjelovali gotovo svi suci Kaznenog odjela Županijskog suda u Šibeniku te da su isključeni jedino suci koji su obavljali istražne radnje ili su sudjelovali u odlučivanju o prigovoru protiv optužnice. Prijenos mjesne nadležnosti na početku sudskog postupka tražila je i obrana Dražena Slavice zbog sigurnosnih razloga, što je prihvatio i Županijski sud u Šibeniku ali je to tada Vrhovni sud odbio.

Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović najnoviju odluku Vrhovnog suda smatra neprincipijelnom jer se, kaže, ništa nije promijenilo u odnosu na raniji slučaj. 'To je jedan neprincipijelni stav Vrhovnog suda jer je jednom to odbilo a sad je prihvatilo', ocijenio je u izjavi za Hinu odvjetnik Prodanović. U međuvremenu, kaže, šibenski Županijski sud obustavio je kazneni postupak protiv Slavice na prijedlog obrane, koja je tvrdila da se njegovi propusti nisu mogli dovesti u nedvojbenu vezu s pogibijom vatrogasaca na Kornatima, ali je Vrhovni sud ukinuo tu sudsku odluku.

>> 'Dražen Slavica je opasan za okolinu'

'Nadam se da to nije zato što se šibenski sud negativno izjasnio o opravdanosti optužnice i obustavio postupak protiv Slavice', zaključio je Prodanović, Napomenuo je kako ne vidi zbog čega se sada dovodi u pitanje objektivnost suda u Šibeniku. Dražen Slavica je optužen za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, odnosno zbog propusta u organizaciji u gašenju požara na Kornatima 30. kolovoza 2007. U kornatskoj tragediji poginulo je 12 vatrogasaca. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene