Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpuno zatečena

Shrvana majka ubijene djevojke smanjenja kazne Davidu Komšiću: "Prestrašno. Idem do kraja, nemam više što izgubiti"

Vesna Krupljan (Foto: Dnevnik.hr)
Vesna Krupljan (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Veljko Miljević(Foto: Dnevnik.hr) Veljko Miljević(Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Vesna Krupljan (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Vrhovni sud preinačio je kaznu Davidu Komšiću za ubojstvo Kristine Krupljan. Komšiću, koji je presudom Županijskog suda nepravomoćno osuđen na 30 godina, kazna je smanjena na 25 godina.

Podsjećamo, Komšić je Kristinu Krupljan ubio zadavši joj 88 uboda nožem. Olduku suda analizirao je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Pročitajte i ovo Demokršćani Potvrdili odluku DIP-a Ustavni sud potvrdio: Demokršćani ne mogu na izbore Vesna Krupljan, majka ubijene Kristine Krupljan Nema utjehe nakon presude Majka Kristine koju je David Komšić bez milosti izbo 88 puta: "Zaspim i budim se, ali sve to mi dolazi u san"

"Vrhovni sud je potvrdio većinu onoga što stoji u presudi Županijskog suda. Kažu da je ubojica pokazao upornost, okrutnost i bezobzirnost. Da je izveo zločin na posebno težak i okrutan način i da je žrtva izgubila život pateći se pri umiranju više nego druge žrtve u sličnim situacijama.

Posebno naglašavaju činjenicu da je optuženik i ranije fizički i psihički zlostavljao oštećenicu, da je djelo motivirano posesivnošću i ljubomorom kao niskom pobudom, a posebno da je bio svjestan njezine trudnoće pa je činom ubojstva majke uskratio i pravo na život i tom biću.

Jedinu olakotnu okolnost su pronašli u Komšićevoj dobi i smanjenoj ubrojivosti u trenutku ubojstva i zbog toga su mu djelomično skratili kaznu za pet godina.

Odbacili su žalbu Komšićevih roditelja kojom su tražili da se njihovom sinu sudi temeljem dokaza, a ne temeljem jezika ulice i novinara i zaključili kako je kazna od 25 godina zatvora nužna i primjerena. Zbog zla kojeg je nanio ne samo obitelji žrtve nego i društvu u cjelini", kazao je Jarak.

Uslijedile su reakcije na odluku suda

Odlukom Vrhovnog suda kojom je hladnokrvni ubojica njezine kćeri pošteđen te mu je smanjena kazna zatvora za pet godina, majka Kristine Krupljan zatečena.

"Prestrašno. Umjesto da su mu povećali ili ostavili, smanjili su još pet godina dolje. Ne mogu vjerovati", kazala je Vesna Krupljan.

Vrhovni sud svoju odluku pojasnio je na gotovo 12 stranica.

Vrhovni sud Republike Hrvatske vodio je računa o svim olakotnim i otegotnim okolnostima te ocijenio da olakotne okolnosti na strani optuženika nisu pravilno utvrđene niti dostatno vrednovane.(...) Tako odmjerena kazna sadrži odgovarajuću količinu moralne osude za zlo koje je optuženik nanio, ne samo obitelji žrtve, nego i društvu u cjelini.

Podsjetimo, prije gotovo dvije godine David Komšić svoju tada trudnu djevojku ubio je krvnički s 88 uboda nožem. Mjesto zločina je napustio te se predao policiji nakon što se presvukao i objasnio svom ocu što je učinio.

Obje strane najavile žalbe

Kristinina majka Vesna Krupljan najavljuje žalbu: "Žalit ću se na Ustavni sud i u Strasbourg i neću na ovom ostati. Nemam više što izgubiti, ja sam izgubila što sam imala. Idemo do kraja. Borit ćemo se."

Odlukom suda nije zadovoljan ni odvjetnik Davida Komšića. Najavljuje žalbu trećestupanjskom sudu. "Nisam zadovoljan. Ja sam bio siguran da će biti značajno smanjeno ukoliko ne bude ukinuto", kazao je Veljko Miljević, odvjetnik Davida Komšića.

Kristina bi ovog ožujka napunila 21 godinu. Svaki izlazak iz zgrade u kojoj je živjela i ispred koje je mučki i kukavički ubijena dodatna je trauma za Kristininu majku.

"Najradije bih htjela da nigdje ne moram ići, da sam doma, da ne gledam to vani. Pred njezinim prozorom to napraviti...", kazala je. Na ovu odluku obje strane imaju pravo uložiti žalbu u roku od 15 dana.

"Suđenje za ubojstvo koje je zgrozilo čitavu Hrvatsku obilježilo je čitav niz incidenata, ne samo u sudnici nego i izvan nje pa čak i ispred zgrade Županijskog suda u Zagrebu. Svjedočili smo nemilim scenama u Zagrebu, a bilo je tu uistinu svega - od uvreda i prijetnji, prozivki najgorih vrsta. U jednom je trenutku prijetilo da sve preraste u fizički sukob i razračunavanje.

Obje strane imaju pravo na žalbu i već su ih najavili. O tome će ponovno odlučivati Vijeće vrhovnog suda i tada će to biti konačni sudski pravorijek", kazao je Andrija Jarak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene