Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potreban pritisak Europe

Sudbina Markača i Gotovine u rukama Beograda?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još uvijek se ne zna hoće li iz Srbije prema Haagu krenuti transkripti sastanaka Vrhovnog savjeta obrane koji bi, smatraju odvjetnici generala, trebali dokazati kako u Oluji nije bilo etničkog čišćenja.

Dio dokumentacije već je korišten u Haagu, a dio je sukladno mogućnostima tribunala Srbija zaštitila još 2000. godine. Ne odazove li se Srbija zahtjevu suda, moguća je subpoena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prva obljetnica VIDEO Prisjetite se dana kada su oslobođeni hrvatski generali Slika nije dostupna Nova TV u 20:05 Prisjetite se dana kada nitko nije mogao sakriti emocije

'Mi smo iz ranije zaprimljenih materijala dobili utisak o čemu se razgovaralo i sad sve to želimo dobiti', kazao je odvjetnik Mladena Markača Goran Mukuličić.

Dio ragovora može se naslutiti i iz prijepisa sastanka tjedan dana nakon Oluje. '…tamo je palo naređenje da svi izađu iz Krajine istog dana, bez čak stvorenog kontakta s hrvatskom vojskom na najvećem dijelu fronte', kazao je, stoji u prijepisu, Slobodan Milošević. Za odvjetnika generala Markača to je dokaz strategije.

'Ako po vojnoj opciji izgube onda je politička opcija Miloševića bila da ih se iseli iz Krajine i naseli na Kosovo kako bi se postigao svojevrsni balans u odnosu na tamošnje autohtono albansko stanovništvo', kazao je Mikuličić.

Iz ureda Rasima Ljajića u Beogradu zaduženog za haaška pitanja nismo dobili odgovor na pitanje kako će po nalogu suda postupiti Srbija.

Još 2000. godine Srbija je Haagu dostavila dio transkripata. Dio su zacrnili pravdajući se nacionalnim interesom. To im omogućuje pravilo suda i na njega se opet mogu pozvati.

'To je provenstveno političko pitanje. Ako Europa izvrši dovoljno jak pritisak onda će vjerojatno dostaviti', smatra Mikuličić.

Hrvatska ni jedan svoj dokument nije zaštilla. O spornim transkriptima, iako kao strana u postupku ne bi smio, u Beogradu je s Borisom Tadićem razgovarao i haaški tužitelj Serge Bramertz.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene