Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićen u Engleskoj

Sudac: Tražit ćemo izručenje Bosnića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija danas potvrdilo da je britanska policija u četvrtak u Gloucesteru uhitila hrvatskog državljanina Milu Bosnića, osumnjičenika za ratni zločin na području Slunja, predsjednik karlovačkog Županijskog suda Ivan Perković najavio je da će Sud tražiti izručenje.

O spekulacijama srbijanskih medija na temelju izjava rodbine uhićenog Bosnića da on nikada nije bio u Slunju, Perković je kazao da će se te okolnosti utvrditi tijekom ekstradicijskog postupka. Podsjetio je da je karlovački Županijski sud izdao tjeralicu temeljem važećeg Rješenja o određivanju pritvora zbog istrage o osnovanosti sumnje da je Bosnić u Slunju početkom devedesetih godina počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Postupak je nekoliko godina u fazi istrage, iako je ona pri samom kraju, jer je ispitan velik broj svjedoka, kazao je Perković, ali se u optuženje i suđenje nije išlo, jer osumnjičenik nije bio dostupan hrvatskim pravosudnim organima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Policajci pronašli muškarca bez penisa: Ležao je u nesvijesti Ilustracija Britanski Project X Zabava izmakla kontroli: U kuću ih je pokušalo ući više od 100, intervenirala i policija

'Na suđenje u odsutnosti odlučujemo se samo iznimno, jer bi se takvo suđenje nakon uhićenja moralo ponoviti, a činjenica je da ratni zločin ne zastarjeva', kaže Perković. Na pitanje koja je pravila Ženevskih konvencija Bosnić navodno kršio Perković je kazao da ga novi Zakonu o kaznenom postupku obvezuje na tajnost podataka iz istrage, ali da je poznato da je Bosnić jedan od četrdesetoro osumnjičenika s popisa Rješenja o pokretanju istrage iz 2000. godine za kažnjiva djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratnog zločina protiv civila na Kordunu. Istraga protiv svih njih vodi se zbog 19 kaznenih djela i to ubojstva, mučenja i zlostavljanja zatvorenika, pucanja po civilnim ciljevima, razaranja, paljenja i pljačke imovine stanovništva.

Sve se odnosi na područje Slunja, Hrvatskog Blagaja, Gornje Gline, Pavlovca, Donjeg i Gornjeg Nikšića, Cerovca, Cvitovića, Gornjeg i Donjeg Kremena, Marindolskog Brda i Cetingrada, rekao je Perković. Iz iste skupine paravojnih okrivljenika dosad su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne na Županijskome sudu u Karlovcu Zdravko Pašić, Miljan Strunjaš, Milan Grubješić, Nenad Pejnović, Nenad Tepavac i Mićo Cekinović, dok su još 34 osumnjičenika u bijegu. Srbijanska agencija Tanjug navodi, pozivajući se na Savu Štrpca, predsjednika srbijanske organizacije 'Veritas', kako uhićeni Bosnić nije osoba koju traži hrvatsko pravosuđe i za kojom je raspisana tjeralica, već osoba istog imena i prezimena, pa čak i istog očevog imena, koja nikad nije činila zločine u Slunju.

Iz hrvatskog MVPEI-a rekli su kako zasad ne raspolažu informacijama je li uhićen 'pravi' ili 'pogrešni' Mile Bosnić. Ivan Panić, ratni zapovjednik Policijske stanice Slunj u vrijeme kad je taj grad bio pod okupacijom paravojnih postrojbi i jedinica JNA, reagirao je u vezi s viješću o uhićenju hrvatskog državljanina Mile Bosnića i izraženim sumnjama da se radi o zamjeni identiteta. Panić kaže da je Mile Bosnić za kojim je raspisana tjeralica 'bio predsjednik ratnog predsjedništva Skupštine općine Slunj, osoba koja je rođena u Virovitici 30. listopada 1958.'

'Gdje je rođen i tko je uhićen u Engleskoj ja ne znam, ali znam da je osoba ovih podataka koje sam naveo izravno odgovorna za protjerivanje 14.000 Hrvata iz Saborskog, Rakovice, Cetingrada i Slunja i druga zlodjela koja su im se događala', kazao je Panić. Također je kazao da je taj Bosnić kao politolog i visoki dužnosnik Srpske demokratske stranke sudjelovao na huškačkim mitinzima prije rata, a nakon što je u Slunju sustavno proganjao hrvatsko pučanstvo bio je ministar u vladi samozvane Republike Srpske Krajine, i to najprije ministar za trgovinu i turizam, a kasnije ministar rada i socijalne zaštite. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene