Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovno pred sucem

Sudac u Sarajevu zabranio snimanje Tihomira Purde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac je zabranio snimanje i fotografiranje Tihomira Purde na današnjem ročištu uz obrazloženje da mediji imaju dovoljno materijala s prošlog ročišta.

Sud raspravlja danas o zahtjevu za produženje, odnosno određivanje, ekstradicijskog pritvora u trajanju od šest mjeseci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BiH: Optuženi za ubojstva Hrvata u Bugojnu pušteni na privremenu slobodu Slika nije dostupna Iz zeničkog zatvora pušten potencijalni terorist

Srbijansko tužiteljstvo tvrdi da ih ne obvezuju dokazi županijskog državnog odvjetništva u Osijeku koje je utvrdilo da u slučaju Purda nema kaznenog djela, pa traže njegovo izručenje kako bi saslušali i Purdu, ali i svjedoke tog vremena.

Uoči saslušanja Purdin odvjetnik Josip Muselimović potvrdio je da će obrana ponoviti zahtjev za njegovim puštanjem na slobodu.

'Stekli su se svi uvjeti za puštanje na slobodu'

'Mi smo se već temeljito očitovali i nedvojbeno dokazali da u radnjama gospodina Purde nema ni jednoga kaznenog ni materijalnog dokaza o počinjenom kaznenom djelu, na temelju čega su se stekli uvjeti ne samo za odustajanje od kaznenoga progona nego i puštanje gospodina Purde iz pritvora', rekao je Muselimović.

Odvjetnik Muselimović smatra da je nadležnost Srbije za vođenje kaznenoga postupka prestala kada je Srbija Hrvatskoj ustupila kazneni spis.

>> 'Imamo Purdino priznanje i moramo tražiti njegovo izručenje'

>> U slučaju Purda prekršena procedura?

Srbija: Imamo Purdino priznanje

Državno odvjetništvo BiH zatražilo je od suda BiH da se Purdi produlji ekstradicijski pritvor do šest mjeseci zbog procjene da će postupak odlučivanja o zahtjevu Srbije za Purdinim izručenjem potrajati te da ga neće biti moguće dovršiti do 14. veljače, kada istječe privremeni 40-dnevni ekstradicijski pritvor koji mu je ranije određen.

U međuvremenu srbijansko državno odvjetništvo navelo je da raspolaže Purdinim priznanjem koje ga tereti za ratne zločine zbog čega mora postupati u skladu sa zakonom i tražiti njegovo izručenje od BiH.

Odvjetnik Muselimović i sam Purda su na sudu BiH istaknuli kako su dokazi protiv njega pribavljeni na nezakonit način zlostavljanjem u srbijanskom logoru te uz teška kršenja međunarodnih pravnih normi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene