Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Branitelji zadarskog poduzetnika najavili su žalbu na današnju odluku suda koji mu nije odobrio da jamčevinu od 10 milijuna kuna zamijeni zalogom nekretnina vrijednih preko 20 milijuna kuna.


Sud je odbio zahtjev Rene Sinovčića da ga se pusti na slobodu uz zalog nekretnina.

Vezani članci Dvorana s laptopima Probleme dubrovačkom DORH-u ne rade masoni već lopovi: Ukradeni su im - službeni laptopi Slika nije dostupna OSTAJU U ZATVORU Mamiću odgođena odluka, Stipančiću odbijena nekretnina

Podsjetimo, odvjetnici zadarskog poduzetnika predložili su istražnoj sutkinji zagrebačkog Županijskog suda da se jamčevina od 10 milijuna kuna, koliko je trebao platiti za izlazak iz zatvora, zamijeni zalogom nekretnina vrijednih preko 20 milijuna kuna.

Sinovčić predlažio da mu se jamčevina zamijeni s dvostruko vrednijim nekretninama

Sinovčićev odvjetnik Andrej Korljan kazao je kako odluka sutkinje Jadranke Mandušić nije utemeljena te da će već danas podnijeti žalbu o kojoj će odlučivati izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

'Istražni zatvor je krajnja mjera za osiguranje nazočnosti okrivljenika i ona mora biti svedena na najkraće nužno vrijeme. Ne znam zašto bi Sinovčić bio iznimka u odnosu na druge okrivljenike', kazao je Korljan

Ponovio je da su hipoteke koje su na svoje kuće i stanove ponudili Sinovčićevi rođaci i prijatelja, dvostruko vrijednije od ranije određene jamčevine.

Dodao je kako je sutkinja odbila prijedlog obrane, ističući da nema razloga za promjenu oblika jamstva.

'No, upravo suprotno mi smo ponudili čitav niz dokaza iz kojih proizlazi da je naš zahtjev više nego opravdan', kazao je Korljan.

Gotovinsku jamčevina od 10 milijuna kuna, koju nije uspio sakupiti unatoč najavama njegove obrane, Sinovčuću je krajem prosinca odredilo izvanraspravno vijeće, ukinuvši raniju odluku sutkinje istrage koja je za njegovo puštanje iz Remetinca tražila polog od 20 milijuna kuna, što bi bila najveća jamčevina u povijesti hrvatskog pravosuđa.

Šteta veća od 130 milijuna kuna

U prvoj Uskočkoj istrazi kojom se, među ostalim, istražuje neka predstečajna nagodba Uskok je procijenio da se šteta za koju terete zadarskog poduzetnika i njegove suosumnjičenike penje na preko 130 milijuna kuna.

Na dugačkom popisu malverzacija za koje Uskok tereti osumnjičene navodi se da su vjerovnici Sinovčićeve tvrtke VOX oštećeni za oko 52 milijuna kuna, VOX za nešto manje od 22,5 milijuna, NK Zadar za 50,7 milijuna, Ministarstvo financija za oko 5,6 milijuna, a državni proračun za nešto manje od tri milijuna kuna.

sim Sinovčića pod istragom u tzv. aferi Ribar su bivši direktori NK Zadra Novica Erlić i Dalibor Zebić, dugogodišnji bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji te poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić, a svima je uz jamčevinu ili zalog na nekretninama već odobrena obrana sa slobode. No, Erlić i Lozančić još nisu položili svoja jamstva. (Hina/Ma.B./A.J.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook