Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok država muku muči sa zahtjevima Europske unije oko pravosuđa, mladi hrvatski studenti prava svima su očitali lekciju.


Pokazali su se vrsnim poznavateljima europskog prava i kući donijeli dvije nagrade. Pehar se našao u rukama šestero studenata zagrebačkog Pravnog fakulteta. Oni su svjetski prvaci u poznavanju prava Europske unije. Pred europskim sudom pravde u Luxemburgu doslovno su pomeli protivnike.

Vezani članci Maja Medaković i Tihana Korać Nominirane za važnu nagradu: Dvije priče Maje Medaković i Tihane Korać zbog kojih ćete se naježiti Slavko Sobin i Gabriela Pilić Pobjednici ''Plesa sa zvijezdama" prisjetili se nastupa: ''Tu sam skoro pao, je l' ti to mene prozivaš?''

'Šest mjeseci smo se pripremali, stvarno uložili puno energije i jako nam je drago da nam se to vratilo i da smo evo pobijedili u čak dvije kategorije', ispričao je Ivan Zrinski, student Pravnog fakulteta u Zagrebu. Osvojili su nagradu za najbolji tim i najboljeg nezavisnog odvjetnika. Sada ih svi žele u svojim redovima.

'Ponuđena su nam istraživanja u samom Europskom sudu pravde i eto puno nekakvih ponuda, stvari su se tu otvorile. Zapravo su nam svi govorili kako su nam sada sva vrata otvorena', rekla je Ivana Kordić, studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Kako i ne bi kada su pobijedili u konkurenciji 71 fakulteta iz svih krajeva svijeta. 'Oni su u području EU prava sad jedna Janica Kostelić ili Blanka Vlašić. Bilo koji postdiplomski studij u svijetu će sad njih primiti i vrlo vjerojatno im dati stipendiju', rekla je Tamara Perišin, prodekanica Pravnog fakulteta u Zagrebu za međunarodnu suradnju.

'To je mlada generacija koja će Hrvatsku zastupati pred EU sudom i u Bruxellesu i to je nešto najljepše što nam se može dogoditi kao profesorima', dodao je Siniša Rodin, predstojnik katedre za Europsko javno pravo, Pravni fakultet u Zagrebu.

Pobijediti, kažu, nije bilo nimalo lako. Suci su bili itekako oštri. 'Prebacivali su se sa engleskog na francuski, s francuskog na engleski i da, uspjela sam se snaći', rekla je Ana Bobić, studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu. Naime, Ana je u samo godinu dana uspjela svladati francuski jezik .'Termine prava EU sve znam, ali ako me pitate kako se kaže bilo koji komad odjeće teško da ću znati', dodala je uz smijeh.

Vanda Jakir osvojila je i nagradu za najboljeg nezavisnog odvjetnika.'Pa mislim da ću je neko vrijeme držati doma i biti ponosna na nju, a onda ću je odnijeti na fakultet da ju svi ostali vide', rekla je Vanda. Svoje znanje žele usavršiti vani. A onda se, kažu, vratiti u Hrvatsku.