Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva pobjeda fakulteta van EU

Studenti Pravnog fakulteta 'uveli' Hrvatsku u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na svjetskom natjecanju iz prava Europske unije 'European Law Moot Court', čije se finale održalo 1. travnja pred Europskim sudom pravde u Luxemburgu, među 71 ekipom iz cijeloga svijeta pobijedili su studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

To je prvi puta da je pobjedu u natjecanju iz europskog prava odnijela ekipa iz države koja nije članica EU, priopćeno je sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu također ističe je prvi puta u povijesti ista ekipa pobijedila u dvije kategorije natjecanja i osvojila nagrade 'Best Team' (najbolji tim) u zastupanju stranaka pred Sudom te 'Best Advocate General' (najbolji nezavisni odvjetnik) koji savjetuje Sud kako presuditi.

Sastav ekipe čine studenti Vedran Barišić, Ana Bobić, Vanda Jakir (nezavisna odvjetnica), Ivana Kordić, Branka Marušić i Ivan Zrinjski. Studente je za natjecanje pripremala Katedra za europsko javno pravo i trenirao znanstveni novak Filip Kuhta.

U natjecanju je sudjelovala 71 studentska ekipa iz Europske unije i čitavog svijeta, a pobjeda u finalu ostvarena je u sučeljavanju s Katholieke Universiteit Leuven (Belgija), Columbia Law School (SAD) te College of Europe, Bruges (Belgija).

Suci na natjecanju su stvarni suci i nezavisni odvjetnici Europskog suda pravde u Luxemburgu.

U priopćenju se navodi i kako su članovi Europskog suda pravde iskazali oduševljenje znanjem, argumentacijom i govorništvom hrvatskih studenata, kojima je ponuđen staž u Europskom sudu - u kabinetima sudaca i nezavisnih odvjetnika.

Pročitajte i ovo Ljubljana, ilustracija osjetili plin Uzbuna u glavnom gradu u susjedstvu! Građane uznemirio neugodan miris Slika nije dostupna Jesenski upisni rokovi Na ovim fakultetima ostalo je najviše mjesta

Primili i čestitke s Oxforda

Nastavnici i studenti Pravnog fakulteta su primili čestitke od profesora s Oxforda, New York University, University of Michigan, University of Edinburgh, European University Institute, Florence, Universitaet Heidelberg i drugih vrhunski rangiranih sveučilišta.

Zagrebački Pravni fakuktet navodi kako bi se izvrsnost hrvatskih studenata u području europskog prava mogla pozitivno odraziti na analize kojima se utvrđuje je li Hrvatska spremna za članstvo u Europskoj uniji. Naglašavaju da se ne radi o slučajnom uspjehu nego o kontinuiranoj kvaliteti - timovi Pravnog fakulteta u Zagrebu su tri puta u posljednjih pet godina bili vice-prvaci na ovom natjecanju, a ove godine su dvostruki prvaci.

Povratak nagrađenih studenata Pravnog fakulteta se očekuje danas u 13,45 sati u zračnoj luci Pleso. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene