Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve nadležne institucije odlučile su jednostavno ignorirati oca bolesne djevojčice koji se za prava svoje kćeri bori štrajkajući glađu pred Ustavnim sudom. Suci samo prolaze pored njega, ministarstvo se ne planira posebno baviti tim slučajem, a građana koji hrabrom ocu daju potporu iz dana u dan sve je više.


Za razliku od ustavnih sudaca, koji naširoko izbjegavaju štrajkaša glađu pred svojim vratima, studenti Fakulteta političkih znanosti sa šalicom vrućeg čaja i pismom podrške došli su do Franje Kardaša. Otac bolesne Monike već osmi dan štrajka glađu ispred Ustavnog suda. 'Ovo je čisto jedno simbolično pismo podrške, a mi smo danas prijepodne skupljali novce na fakultetu i to je trenutno bilo plaćeno na vaš račun. Eto čisto da znate da smo uz vas', rekla je studentica Ivana Perić. 'Hvala vam lijepo! Svima!', odgovorio je Franjo.

Vezani članci Laura Marijan i Goran Kuštreba - 2 Mladenci ogorčeni mjerama: ''Ako mi je suđeno da umrem od korone, neka to bar bude s osmijehom na licu jer znam da sam imala svoje svatove'' Potres Slabi potresi noćas kod Petrinje: "Kratak, ali jak", "Zatreslo je dosta"

>> Očajni otac zbog loše birokracije na ulici štrajka glađu

Malenoj Moniki, u idućih godinu dana, osigurana je i skupa bezglutenska hrana - jedina koju smije jesti. Bez obzira na brojnu pomoć, Franjo samo želi da se Zakon preispita i da roditelji djece, kojima je to potrebno, dobiju status njegovatelja. 'Ja tražim ništa drugo nego njezina prava koja ona uistinu zaslužuje. Ne samo ona nego sva djeca koja su u sličnoj situaciji', kaže Franjo. U resornom Ministarstvu priznaju da je Zakon restriktivan i da će, bez obzira na ovaj slučaj.

'Preispitati svaku novelu Zakona budući da smo u izradi novog Zakona o socijalnoj skrbi koji mora sredinom iduće godine biti spreman za usvajanje', priopćila je Dorica Nikolić, Državna tajnica za socijalnu skrb. Da je preispitivanje Zakona potrebno slažu se i mnogi koji su Franji dali potporu. Franjo štrajk glađu nastavlja. Suci će i dalje vjerojatno samo prolaziti pored njega, jer kako su nam rekli - Ustavni sud ne smije podlijegati pritiscima bilo koje vrste.