Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osječki fakulteti počeli s nastavom

I nove blokade nastave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti (ADU) danas su blokirali nastavu tražeći besplatno školovanje i ukidanje svih oblika plaćanja visokog obrazovanja.

Studenti ADU-a novinare su izvijestili da se pridružuju Nezavisnoj studentskoj inicijativi za pravo na besplatno obrazovanje te, kao što je slučaj i na ostalim blokiranim fakultetima, uvode opću blokadu nastave uz svakodnevno plenumsko glasovanje o njezinu daljnjem tijeku.

Pročitajte i ovo Traktori - 2 zaustavila ih policija Nezadovoljni poljoprivrednici pokušali se probiti do graničnog prijelaza: "Pokušavat ćemo i dalje, ima i drugih pravaca" Ilustracija Pridružili se Poljacima Slovaci blokirali granični prijelaz s Ukrajinom: Propuštali samo pet kamiona po satu

Blokirana je samo nastava, a nastavljaju se ostale aktivnosti na Akademiji - rad referade, knjižnice i drugih služba. Tijekom blokade organizirat će se alternativni model nastave - tribine, filmske projekcije i slični sadržaji o besplatnom obrazovanju. Studenti ističu da se njihovi zahtjevi za besplatno školovanje izravno odnose i na nastavu na Akademiji, upozoravajući da sustav po kojemu Vlada financira Sveučilište ne omogućava kvalitetnu i funkcionalnu nastavu. Upozoravaju da je nedostatno financiranje uzrok neispunjavanju propisanih nastavnih planova u zadanim rokovima, te da ADU često zbog nedostatka novca studentima i profesorima ne može osigurati zadovoljavajuće radne uvjete.

'Zbog specifične prirode našeg obrazovnog procesa koji, osim predavanja, vježbi i seminara, uključuje i umjetničku produkciju Akademije radom u ovakvim financijskim uvjetima djelomično gubi svoju svrhu', stoji u studentskom proglasu.

Studenti ADU-a od Vlade traže restrukturiranje sustava financiranja visokog obrazovanja te realno financiranje umjetničke nastavne produkcije na Akademiji, a na solidarnost pozivaju studente i profesore te građane ističući da opće i svima dostupno obrazovanje nije samo u interesu studenata, nego i budućnosti društva.

Osječki Učiteljski i Filozofski fakultet odlučili nastaviti nastavu

Fakultetsko vijeće osječkog Učiteljskog fakulteta odlučilo je da nastava na tom fakultetu, koju studenti posljednjih dana blokiraju, počne danas, a Vijeće osječkoga Filozofskog fakulteta da nastava počne 4. svibnja, izvijestio je danas Senat osječkoga Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

 

U priopćenju za javnost navodi se kako je na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Senata, na kojoj su sudjelovali i predstavnici Nezavisne studentske inicijative (NSI), zaključeno da su dekani i pročelnici znanstveno-nastavnih sastavnica tog sveučilišta dužni osigurati uvjete za neometano održavanje nastave u skladu s izvedbenim planom, te da se nastava, ispiti, kolokviji i drugi oblici provjere znanja, koji se nisu izvodili tijekom blokade, moraju nadoknaditi.

Iako su predstavnici NSI-ja pozvani da svoje članove upoznaju sa zaključcima Senata te odaberu predstavnike s Filozofskoga i Učiteljskog fakulteta za danas dogovoreni sastanak s rektoricom Gordanom Kralik te dekanima i predstavnicima Studentskoga zbora, predstavnici te inicijative nisu se pojavili, nego su dostavili pismeno očitovanje da 'nisu detaljno razradili svoje zahtjeve', koji će nakon razrade biti na glasovanju na studentskom plenumu 4. svibnja, navodi se u priopćenju.

Budući da su dekanice Učiteljskoga i Filozofskog fakulteta Anđelka Peko i Ana Pintarić danas izvijestile kako su fakultetska vijeća odlučila o početku nastave, sudionici sastanka zaključili su da se u skladu sa stajalištima s izvanredne sjednice Senata nastava na tim fakultetima nastavlja po izvedbenom planu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene