Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 70 studenata Fakulteta političkih znanosti i Filozofskog fakulteta, koji su se u podne okupili ispred ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, blokiralo je ulaz u zgradu ministarstva oko dva sata posjedavši ispred ulaza, čime su simbolično prosvjedovali protiv plaćanja školarina i komercijalizacije školstva.


Nakon okupljanja ispred zgrade ministarstva, noseći transparente protiv plaćanja školarina, studenti su pošli u zgradu urudžbirati simbolične uplatnice za školarinu od 6000 kuna te su tako i posjedali na ulaz, blokiravši ga. Ubrzo je stigla interventna policija, koja ipak nije intervenirala jer su studenti nakon više od dva sata sjedenja na ulazu odlučili otići kako ne bi dobili prijave. Sličnu akciju studenti su izveli u prosincu 2009. kad je oko 400 studenata tražilo besplatno obrazovanje, no tada je uredovala policija.

'Mi smo pokazali svoje zahtjeve, to je uvod u sutrašnji prosvjed protiv krupnoga kapitala i neoliberalnog kapitalizma i pokazali smo ministarstvu da ćemo tu biti i sutra dok god ne ispuni obećanja', poručili su studenti na kraju prosvjeda.

Vezani članci Video-konferencija čelnika država članica EU O dvije članice ovisi cijela Unija: O mogućoj velikoj krizi EU čelnici raspravljali samo 15 minuta Slika nije dostupna Za brucoše osigurano 12.401 mjesto na ZG Sveučilištu

Prozvali ministra Fuchsa i premijerku Kosor

'Osveta šmokljana' i 'Nemamo za kiflu' - samo su neki od transparenata s prosvjeda na kojemu su studenti ponovno prozvali ministra znanosti Radovana Fuchsa i premijerku Jadranku Kosor zbog neispunjenih obećanja o besplatnu školstvu. Ističu kako je dovoljna jedna uredba da se to obećanje ispuni te da je posrijedi politička volja koje "očito nema ni u ministra ni u premijerke'. Naglasili su da su protiv paketa zakona o visokom školstvu jer oni, kako su rekli, ne donose besplatno obrazovanje.

Studenti su se osvrnuli i na drugi tjedan blokade referade na Filozofskom fakultetu, istaknuvši da je svim studentima kojima su hitno bile potrebne potvrde, plenum dopustio da ih dobiju te tako nikakvih većih šteta nije bilo. (Hina)