Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Domagoj Šoše mladi je inovator i poslovni čovjek iz Karlovca koji je javnosti predstavio svoju revolucionarnu ležaljku za plažu sa sefom za koju se nada da će promijeniti viziju turizma.


'Ideja je nastala kada sam prije dvije godine bio s curom na plaži Zrće na otoku Pagu. Kako smo se otišli kupati u more, ostavili smo na prepunoj plaži stvari i novac ispod unajmljene ležaljke. Kada smo se vratili shvatili smo da je netko curi ukrao mobitel i novac. Nakon primarne ljutnje, počeo sam razmišljati kako riješiti ovaj problem s krađama i palo mi je na pamet kako bi bilo super da ležaljke imaju neki jednostavni, ali pouzdani sef', kaže Šoše.

Vezani članci Prometna nesreća, ilustracija Drama u Karlovcu: Automobilom sletjela kod Židovskog groblja, hitno prebačena u bolnicu Slika nije dostupna VELIKA GALERIJA Oštećen je nasip: Uvedene izvanredne mjere obrane od poplava

Nakon povratka u Karlovac odmah se dao na izradu projekta, u kojem su mu pomogli stručnjaci. Kako je bio siguran da ima dobar projekt, odlučio je svoj projekt i zaštititi patentnom koji vrijedi u Hrvatskoj i u 146 zemalja svijeta. 'Projekt patentiranja je trajao dvije godine, puno duže nego razvoj same ležaljke. No, nisam želio da mi ideju netko ukrade pa je do patentiranja projekta sve bilo tajno. Ovaj postupak nije niti jednostavna niti jeftin', navodi Šoše.

VIDEO Inovacija: Je li zbog ovog uređaja odzvonilo ručnicima?

Ležaljka sa sefom je danas razrađeni projekt koji je pred fazom realizacije i plasiranja proizvoda na tržište. Sve se malo otegnulo jer Šoše nije uspio u Hrvatskoj pronaći tvrtku koja bi mu mogla napraviti traženu ležaljku. 'Tražio sam suradnju posvuda, išao u razne plastičarske tvornice u Hrvatskoj gdje se ponude kreću od 18 do 35 eura po komadu. No, nažalost niti jedna od tih tvornica nije u mogućnosti izliti iz jednog komada ležaljku zbog malih strojeva i slabih kapaciteta. U jednom trenutku sam bio voljan prodati patent, ali sada sam odlučio krenuti sam u proizvodnju i osigurati sredstva, ali opet ista priča, ipak smo u Hrvatskoj', pojašnjava karlovački inovator.

Dodaje da je u pregovorima s nekoliko potencijalnih investitora, a u perspektivi računa i na sredstva iz EU fondova. Potreba za ležaljkama za plažu je na svjetskom tržištu velika, a ukoliko će ozbiljno zaživjeti njegov projekt, Karlovac možda više neće biti globalno poznat samo po kvalitetnim pištoljima iz HS Produkta. Šoše procjenjuje da njegova ležaljka sa sefom ne bi trebala u proizvodnji biti skuplja od 100 kuna, a u maloprodaji od 300 kuna.

Kako se 'obične' ležaljke prodaju po 200-injak kuna, očekuje da će zbog svoje velike dodane vrijednosti većina hotelskih lanaca i koncesionara plaža htjeti ležaljke iz Karlovca. Njihov princip je vrlo jednostavni, sef, veličine dovoljne za žensku torbicu, je izliven u samoj ležaljki, a naknadno može biti ojačan metalnim dijelovima.

Poklopac sefa se stavlja naknadno tako da se ležaljke mogu prevoziti i transportirati klasičnim umetanjem jedne u drugu. Sef se otvara i zatvara putem čipa u silikonskoj narukvici, a što je princip koji za zaključavanje ormarića koriste mnoga kupališta i sportski objekti.

Ležaljka će biti osigurana i protiv krađe jer će imati jednostavni senzor koji će onemogućavati da se udalji više od npr. 50 metara od iznajmljivačkog punkta te će u tom slučaju uključiti glasni alarm. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju