Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POGLEDAJTE SNIMKU

Panika na Viru: "Kupamo se mi, a onda u moru peraja!" Stručnjak objasnio što je to preplašilo kupače

Riba je rastjerala kupače (screenshot: Dnevnik.hr) - 1
Riba je rastjerala kupače (screenshot: Dnevnik.hr) - 1
Aktualno Galerija Riba je rastjerala kupače (screenshot: Dnevnik.hr) - 1 Riba je rastjerala kupače (screenshot: Dnevnik.hr) - 1 +0 Riba je rastjerala kupače (screenshot: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Ležao sam na plaži, kad su se ljudi oko mene odjednom uskomešali, rekao nam je Darko Kranjec koji je jutros na Viru snimio ribu koja je opasno podjećala na morskog psa.

"Gledao sam o čemu se radi, a onda u moru vidio peraju. Morski pas kružio je s ove strane mreže. Izgledao je izgubljeno i uplašeno. Odjednom se gotovo nitko više nije kupao", dodao je Kranjec. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Odbio hitnu pomoć Napad opasnog predatora: Surfera ugrizla velika bijela psina Morski pas pronašli tijelo Morski pas napao i ubio tinejdžera blizu plaže koju obožavaju turisti

Ribu s perajom jutros su snimali kupači na plaži Biskupljača na otoku Viru. Plivao je u prostoru za kupače.

"Svi su vadili mobitele. No jedan kupač ribu valjda nije primijetio pa je i dalje plivao. Neki s plaže morali su čamcem ići po njega", kaže Kranjec. 

Riba je blizu plaže navodno plivala oko dva sata. Kupači s plažemo pretpostavili su da je riječ o morskom psu mordulju koji nije opasan za ljude. 

No Jako Dulčić, voditelj Laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za oceanografiju ribarstvo Split, kaže da se uopće ne radi o morskom psu.

"Riječ je o vrtsi Tetrapturus belone ili o iglanu, kako se kod nas kaže. Mediteranski je endem. Pripada porodici sabljarki. Može narasti do 50 kilograma i 240 centimetara. Živi na dubinama od 0 do 200 metara. Slično se dogodilo i na plaži Jaz kod Budve prije nekoliko dana. Bezopasan je po čovjeka", objasnio je Dulčić. 

Dodao je da ga je po hrvatskom zakonu zabranjeno loviti osim uz posebnu dozvolu. 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene