Ležao sam na plaži, kad su se ljudi oko mene odjednom uskomešali, rekao nam je Darko Kranjec koji je jutros na Viru snimio ribu koja je opasno podjećala na morskog psa.

Galerija


"Gledao sam o čemu se radi, a onda u moru vidio peraju. Morski pas kružio je s ove strane mreže. Izgledao je izgubljeno i uplašeno. Odjednom se gotovo nitko više nije kupao", dodao je Kranjec. 

Vezani članci Plaža na Viru Iz lokalnog stožera odgovorili Capaku: "Na Viru nema noćnih klubova! Mi smo ove godine jedina destinacija u Hrvatskoj s više od milijun noćenja" Plaža na Viru U vrijeme korone oni obaraju turističke rekorde: Ovdje se trenutno odmara najviše gostiju u Hrvatskoj - "Cijene su ostale iste kao lani"

Ribu s perajom jutros su snimali kupači na plaži Biskupljača na otoku Viru. Plivao je u prostoru za kupače.

"Svi su vadili mobitele. No jedan kupač ribu valjda nije primijetio pa je i dalje plivao. Neki s plaže morali su čamcem ići po njega", kaže Kranjec. 

Riba je blizu plaže navodno plivala oko dva sata. Kupači s plažemo pretpostavili su da je riječ o morskom psu mordulju koji nije opasan za ljude. 

No Jako Dulčić, voditelj Laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za oceanografiju ribarstvo Split, kaže da se uopće ne radi o morskom psu.

"Riječ je o vrtsi Tetrapturus belone ili o iglanu, kako se kod nas kaže. Mediteranski je endem. Pripada porodici sabljarki. Može narasti do 50 kilograma i 240 centimetara. Živi na dubinama od 0 do 200 metara. Slično se dogodilo i na plaži Jaz kod Budve prije nekoliko dana. Bezopasan je po čovjeka", objasnio je Dulčić. 

Dodao je da ga je po hrvatskom zakonu zabranjeno loviti osim uz posebnu dozvolu.