Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje u Zagrebu

STRUČNJACI ZGROŽENI U uzorcima šminke pronađene nedopuštene količine olova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispitivanje je napravljeno na 114 uzorka proizvoda koja koristimo svakodnevno, tzv. 'predmetima iz opće upotrebe'.

Nedavno istraživanje Nastavnog zacoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, pokazalo je da su ruževi, olovke za usne, olovke za oči, puderi, maskare i sjenila samo dio zdravstveno neispravnih kozmetičkih proizvoda, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Beba - 3 Na snazi od sredine travnja Grad Zagreb diže naknadu za novorođenčad, bit će značajno viša Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

Gradski ured za zdravstvo ispituje zdravstvenu ispravnost predmeta i hrane iz opće upotrebe sukladno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

U prvih šest mjeseci iz ovog područja dovršena su tri istraživanja, i to na uzorcima gotove hrane u javnim objektima društvene namjene poput škola, vrtića, staračkih domova i domova zdravlja, zatim na uzorcima iz gotove originalno pakirane hrane u objektima za promet na malo te istraživanje predmeta iz svakodnevne, opće upotrebe. Uzeto je uzeto je 114 uzoraka koje svakodnevno koristimo.

'Ukupno 36 predmeta bilo je zdravstveno neispravno zbog nedopuštene prisutnosti olova u kozmetičkim proizvodima (ruževi i olovke za usne, olovke za oči, puderi, maskare i sjajila za usne)', stoji u obrazloženju Gradskog ureda za zdravstvo.

Ti se proizvodi moraju odmah maknuti s tržišta.

Pogledajte od čega se najčešće umire u svakoj od država

Prema istom izvješću, javlja Jutarnji list, uzeto je 688 uzoraka gotove hrane u objektima za odgoj i obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu te drugim društvenim objektima. 'U 16 uzoraka utvrđena je zdravstvena neispravnost zbog mikrobiološkog zagađenja

“U 16 uzoraka utvrđena je zdravstvena neispravnost . Osim uzoraka gotove hrane, uzeto je i 300 uzoraka originalno pakirane hrane u objektima za promet na malo na gradskom području. Zdravstvena neispravnost utvrđena je kod 18 uzoraka, zbog mikrobioloških pokazatelja”, piše Jutarnji list.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene