Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vlada mora promjeniti strategiju'

Stručnjaci o Linićevom priznanju: Dobar potez, krivi smjer!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rijetko kada Vladini ministri otvoreno priznaju neuspjeh kao što je to učinio ministar financija Slavko Linić pred kamerama Dnevnika NoveTV. Stručnjaci pozdravljaju takav potez, ali Vladu upozoravaju da je krajnje vrijeme da se napokon posveti poboljšavanju uvjeta za privatne investicije koje jedine dugoročno mogu donijeti gospodarski oporavak.

Od početka godine Vlada je pumpala gospodarski optimizam uvjerena u svoj investicijski potencijal. Sredina ljeta donosi priznanje neuspjeha za pokretanje rasta. "Pa evidentno je da u tom dijelu nismo uspjeli i da je naša krivnja da nema gospodarskog rasta i da nema investicija. Ali ostaje druga polovica 2012. godine.', rekao je jučer ministar financija Slavko Linić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O Grmojinim optužbama Šeks bez komentara, Linić: "Za mene bi bilo sramotno komentirati Grmojine izjave" Slika nije dostupna Linić demantirao Petrova "Nije točno da u Agrokoru od 2007. nije bilo poreznog nadzora"

>> Linić: Do sada nismo uspjeli, na kraju ćemo biti ili pukovnici ili pokojnici

S ekonomskog fakulteta Vladi stiže jasna poruka. Linićevo priznavanje pravog stanja stvari je korektno. No Vlada mora promijeniti strategiju ako doista želi pokrenuti državu. "Nema smisla optimistično vjerovati u investicije koje do sada nisu pokazale ništa nego očito treba krenuti s drugim aktivnostima više pažnje posvetiti privatnim investicijama jer očito da u državnom sektoru ništa ne uspijeva", kaže dr. Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Vlada je od početka godine svoj cilj zacrtala preoptimistično s obzirom na težinu stanja. Stručnjaci kažu da je trebalo od početka ići s tezom da je ovo godina čišćenja a ne godina rasta. No takav nerealni optimizam, smatraju, bio je potreban zbog održavanja kreditnog rejtinga. "Ovakvo priznanje je nešto što se zapravo i očekuje od odgovornih političara", kaže Miodrag Šajatović, glavni urednik tjednika Lider.

No privatnike uvijek stopiraju loše procedure birokracija. Vlada bi se, smatra profesorica Ivanov, zato trebala usmjeriti na bolje uvjete za privatne investitore i poticanje izvoza.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene