Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stručni tim NATO-a završio posjet Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručni tim NATO-a na čelu s pomoćnikom glavnog tajnika za političke poslove i sigurnosnu politiku Martinom Erdmannom danas je završio trodnevni radni posjet Hrvatskoj.

Posjetom su željeli steći jasnu sliku o napretku reformi obrambenih sustava, kako bi članice na temelju kvalitetnih informacija mogle donijeti odluku o pozivu Hrvatskoj u članstvo u Savezu priopćeno je iz MORH-a.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Antony Blinken Nije prvi put Zrakoplov američkog državnog tajnika prinudno sletio u Pariz: Na važan sastanak morao je automobilom

U priopćenju se navodi kako je u sklopu hrvatskog sudjelovanja u Akcijskom planu za članstvo (MAP- Membership Action Plan) i u Procesu
planiranja i raščlambe (PARP - Planning and Review Proces) od ponedjeljka do srijede u Hrvatskoj boravio NATO MAP/PARP stručni tim na čelu s Erdmannom.

Tijekom posjeta, navodi se, NATO-ov stručni tim je obavio političke i obrambene konzultacije, te konzultacije vezane uz pravna, sigurnosna i gospodarska pitanja s predstavnicima RH, a Erdmann se sastao s ministricom vanjskih poslova i europskih integracija, ministrom obrane i drugim predstavnicima tijela državne uprave. 

Na temelju ovih konzultacija te dodatnih razgovora u Bruxellesu, ističe se u priopćenju, izradit će se posebna izvješća u kojima će se ocijeniti i analizirati uspješnost hrvatskih priprema i provođenje reformi za članstvo u NATO-u.
Hrvatski napredak u provedbi reformi i planova zacrtanih dugoročnom planskim dokumentima, prema priopćenju, ocijenjen je vrlo dobrim. 

Hrvatska je dobila pohvale za uspješnu provedbu reforme oružanih snaga, a pozitivno je ocijenjena i provedba Dugoročnog plana razvoja 2006 - 2015, posebice planiranje financiranja OS RH.

Također je iskazano zadovoljstvo i provedbom partnerskih ciljeva, a najviše pohvala Hrvatskoj, stoji u priopćenju, upućeno je za njezin doprinos izgradnji mira i stabilnosti u Afganistanu kroz sudjelovanje u međunarodnoj misiji ISAF.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene