Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor donio je Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, kojim se, sukladno preporukama Europske komisije, uvodi snažnija kontrola izvora i načina trošenja novca u predizbornim kampanjama, kao i financiranja političkih stranaka.


Državni ured za reviziju tako će na godišnjoj razini revidirati poslovanje stranaka i drugih političkih subjekata, gradonačelnika, nezavisnih kandidata, predstavnika nacionalnih manjina...
Državno izborno povjerenstvo (DIP) dobiva ovlast da, osim nadzora i provođenja izbora, može i kontrolirati financiranje izborne promidžbe svih stranaka i kandidata.

Vezani članci Draženka Blaži Manjak logopeda, nestručne osobe, djeca čekaju godinama... Tko je krivac za nered u sustavu? Za Dnevnik Nove TV otkriva predsjednica Hrvatskog logopedskog društva Ilustracija Otkriveno zašto je Putin danas proglasio djelomičnu mobilizaciju, čekao je jedan važan potezSvi sudionici izbora imaju obvezu objaviti podatke o izvorima i iznosima novca za izbornu promidžbu, a DIP će provoditi nadzor nad trošenjem tih sredstava, bez obzira je li riječ o proračunskom novcu ili privatnim izvorima financiranja. U tekst zakona ušao je i amandman Vlade da svi sudionici političke utakmice na svim razinama izbora ubuduće moraju otvoriti poseban račun za financiranje izborne promidžbe.

>> HSP, A-HSP i HČSP zajedno do 'odličnih rezultata' na izborima

Smanjeni proračunski troškovi

Novi zakon predviđa i smanjenje proračunskih troškova za parlamentarne stranke te kandidate na lokalnoj razini - taj iznos do sada je bio 0,056 posto ostvarenih rashoda, a sada je smanjen na 0,050 posto. Zakon smanjuje iznose koje pojedinci ili pravne osobe mogu donirati izbornim kandidatima ili strankama.

Sabor je prihvatio Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije za 2011. godinu, po kojemu u ovoj godini Sabor treba donijeti 40 tzv. europskih zakona. Potvrđen je Statut Agencije za tržišno natjecanje i prihvaćeno njezino izvješće o državnim potporama za 2009., kao i Izvješće Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, a 2011. proglašena je godinom Ruđera Boškovića. (Hina)

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju