Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor donio je Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, kojim se, sukladno preporukama Europske komisije, uvodi snažnija kontrola izvora i načina trošenja novca u predizbornim kampanjama, kao i financiranja političkih stranaka.


Državni ured za reviziju tako će na godišnjoj razini revidirati poslovanje stranaka i drugih političkih subjekata, gradonačelnika, nezavisnih kandidata, predstavnika nacionalnih manjina...
Državno izborno povjerenstvo (DIP) dobiva ovlast da, osim nadzora i provođenja izbora, može i kontrolirati financiranje izborne promidžbe svih stranaka i kandidata.

Vezani članci Državni tajnik Željko Uhlir već počeo s obnovom - 4 Stambena zgrada državnog tajnika Ministarstva graditeljstva među prvima će dobiti pomoć za obnovu Zvonimir Trskot Troskot: "Kad je HDZ shvatio da je izgubio poslušnost HSLS-a išli su se skrivati iza bolesti gospodina Tuđmana. To je bešćutno"Svi sudionici izbora imaju obvezu objaviti podatke o izvorima i iznosima novca za izbornu promidžbu, a DIP će provoditi nadzor nad trošenjem tih sredstava, bez obzira je li riječ o proračunskom novcu ili privatnim izvorima financiranja. U tekst zakona ušao je i amandman Vlade da svi sudionici političke utakmice na svim razinama izbora ubuduće moraju otvoriti poseban račun za financiranje izborne promidžbe.

>> HSP, A-HSP i HČSP zajedno do 'odličnih rezultata' na izborima

Smanjeni proračunski troškovi

Novi zakon predviđa i smanjenje proračunskih troškova za parlamentarne stranke te kandidate na lokalnoj razini - taj iznos do sada je bio 0,056 posto ostvarenih rashoda, a sada je smanjen na 0,050 posto. Zakon smanjuje iznose koje pojedinci ili pravne osobe mogu donirati izbornim kandidatima ili strankama.

Sabor je prihvatio Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije za 2011. godinu, po kojemu u ovoj godini Sabor treba donijeti 40 tzv. europskih zakona. Potvrđen je Statut Agencije za tržišno natjecanje i prihvaćeno njezino izvješće o državnim potporama za 2009., kao i Izvješće Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, a 2011. proglašena je godinom Ruđera Boškovića. (Hina)