Vozači kojima zaviriti u čašicu nije strano, s novim zakonskim pravilima imat će problema i troškova.


Tri evidentirana pijanstva za volanom - i morat ćete dokazivati da niste alkoholičar.

Vezani članci Krušlin pušten na slobodu - 3 VIDEO Dva osječka suca i Drago Tadić idu u istražni zatvor, donesena odluka i za braću Mamić. Krušlin išetao iz zgrade Županijskog suda Tomislav Zajec, PU krapinsko-zagorska Mladić iz Zagorja postao vlasnik maksimalne prekršajne prometne kazne u Hrvatskoj, a riječi kojima se opravdavao policiji su za rubriku "vjerovali ili ne"

Tri puhanja u tri godine, karta su za izvanredni liječnički pregled. Bez obzira na promile u krvi.

''Na osnovu rezultata tog liječničkog pregleda vidjet će se je li vozač sposoban upravljati i hoće li dobiti određena ograničenja i na koliko godina. Može se utvrditi i da vozač nema problema, to će sve ovisiti o tome kakav će biti rezultat tog izvanrednog pregleda“, kaže Josip Mataija iz Ravnateljstva policije

Dok se pregled ne obavi, vozačka je u policiji. Osim zabrane vožnje, tu je i trošak pregleda od 500 kuna.

„To je psihološko testiranje po potrebi i psihijatrijski pregled isto tako detaljan internistički pregled, detaljan labaratoriski pregled da vidimo prije svega funkciju jetre“, kaže Davorin Ražić, specijalist medicine rada.

Liječnici mogu tražiti i više

Osim toga, liječnici ako procjene mogu tražiti i više.

„Tražimo sve podatke, tj. i podatke od poslodavca, da vidimo je li pije na poslu, od žene recimo, dakle ispitujemo sve okolnosti o kakvom se prekršaju radi“, kaže Ražić.

Vozači ovakve prijedloge odobravaju. Previše je kažu mrtvih na cestama.

„To je u redu da izbacimo te koji vole piti previše iz prometa da ne dođe do nesreća i mislim da je zakon u redu i da bi to trebalo poštivati i napraviti što prije“, kaže Miro iz Zagreba.

Pojačana policijska akcija za vikend

Život je u prošloj godini na hrvatskim prometnicama izgubilo 307 osoba, vozači pod utjecajem alkohola skrivili su 1623 prometne nesreće, a u njima je smrno stradalo 66 osoba.

A kako bi ove brojke bile još manje, ovog vikenda policija će pojačano nadgledati vozače, naglasak je na alkoholu, drogi i povećanoj brzini.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr