Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strateške investicije

Milijarde kuna na čekanju jer nema potpredsjednika vlade za gospodarstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strateške investicije su u zastoju i to zbog zastarjele odredbe zakona.

Ključna osoba u odabiru strateških investicija je potpredsjednik za gospodarstvo, a ova Vlada nema tu funkciju. Sve će se to izmijeniti, a onda bi se ubrzo trebao pokrenuti proces izdavanja dozvola za više od 40 investicija.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

Moderni hotel u Rovinju jedan je od investicijskih projekata koji je proglašen strateškim. Sve je pripremljeno za gradnju i čeka se samo odluka nove Vlade.

'Riječ je o investiciji od oko 540 milijuna kuna, od ukupno planiranih investicija do 2018. od 3 miljarde kuna, koji ima 210 soba i planira se zaposliti 200 radnika', pojasnio je Damir Validžić, direktor investicija.

113 projekata dosad se prijavilo da postanu strateški, a 47 ih je potpuno spremno i čeka se da ih odobri povjerenstvo za strateške investicije koje je osnovala bivša Vlada. No nova Vlada prvo mora promijeniti zakon.

'Problem je u tome što samom sjednicom predsjedava po zakonu potpredsjednik Vlade za gospodarstvo kojega mi nemamo', kaže Tomislav Panenić, ministar gospodarstva.

Samo 15 privatnih projekata koje vodi agencija za investicije, a čekaju sjednicu povjerenstva, vrijedno je 8,6 milijardi kuna i donose 2.500 radnih mjesta.

Za bivše Vlade povjerenstvo se sastalo samo dva puta pa je dogovor s novim ministrom ubrzati stvari.

'Mi se nadamo da će povjerenstvo što prije profunkcionirati, a u tom smjeru mogu reći i da je novi ministar izrazio interes za to da se što prije steknu svi zakonski uvjeti da bi se što prije povjerenstvo moglo sastati te je rekao da će se s tim hitno pozabaviti', kazao je Damir Novinić iz Agencija za investicije i konkurentnost.

Ako se projekti koji čekaju ne riješe u sljedećih pola godine, zakon o strateškim investicijama gubi smisao jer bi investitori u tom roku riješili stvari redovitim putem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene