Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opsesivno prikupljanje

Strast ili opsesija - Nije ih briga kako društvo gleda na njihov hobi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njihova je strast prerasla u opsesiju. 30-godišnji mladić lud je za igračkama iz djetinjstva. Ne može si pomoći kada vidi neku koju nema, drznut će se čak je i ukrasti djetetu, jer kaže, ono će je ionako brzo potrgati.

Mladi budući bračni par istu ljubav dijeli prema - tenisicama. Skupili su više od 200 pari, a plan im je jednom svoju kolekciju predstaviti građanima. A umjetnik Trokut, svoj je stan pretvorio antimuzej. Njemu umjetnine - drugima su tek obično smeće.

Pročitajte i ovo Prodaja kovanica i novčanica - 3 Višestruka vrijednost Traje potraga za posebnim novčanicama i kuna i eura: Kolekcionar otkriva što se traži, zavirite u novčanike Ilustracija Surprise! Zavirite među stare igračke, možda kriju malo bogatstvo: Kolekcionari ne štede na ovim Kinder figurama

Do danas je sakupio više od pola milijuna predmeta. Njemu svaki od njih - život znači. Njegov mladi kolega s buvljaka opsjednut je igračkama. Neke dobije na poklon, neke čak ukrade. Relja je moderni Petar Pan. Ne želi odrasti.

Svake nedjelje na starom buvljaku, direktno nakon noćnog izlaska, ćelavi mladić bujne brade luta od tezge do tezge.

''Meni je želja da ih sakupim što više zato što pronalazim neki mir u svemu tome, u kolekcionarstvu. Da imam brdo, tone nekih igračaka koje mi možda pojedinačno ne znače mnogo, ali kad ih ima ovako puno, ja u tome nalazim satisfakciju, jer to je nešto što je moj mir'', rekao je.

Potreba da ih skupi sve, jača je od razuma. Metode ne bira. Cjenkat će se pa čak i trajno posuditi igračku od nekog djeteta.

Dok Relja figurice čuva za potomke, Hrvoje je od svoje kolekcije napravio pravi mali biznis. U posljednjih je nekoliko godina skupio više od 200 pari tenisica. U prosjeku njih 40 na godinu.

''Ono što nosim onda kupim duplić. Znači nosim jedan par za van i za tako, a ovo što skupljam - to ne diram, znači to ne ide van'', kaže Hrvoje.

U skupljanju Hrvoje nije sam. Bodri ga supruga Ana. Njezina je kolekcija ipak nešto skromnija - broji tek dvadesetak pari.

Ljubav prema tenisicama, izrodila se iz ljubavi prema košarci. Dok je Ani bila školska ljubav, Hrvoje je napucao dvadesetogodišnji košarkaški staž, ali je zbog obitelji karijeru ostavio po strani.

Vladimir Dodig Trokut već živi u izložbenom prostoru - svoj je podrumski stančić pretvorio u, kako ga sam naziva - antimuzej. Laboratorij čudesa koji sadrži više tisuća artefakata.

''Pazite, ja ne nabavljam stvari, stvari nažalost, na neki način, nabavljaju mene. One mene traže, ja ne tražim svijet stvari jer ja postajem sudbinom tog svijeta stvari'', kaže Vladimir..

Od svega su najznakovitije ipak krletke koje krase gotovo svaki kutak stana. ''Krletke su same po sebi prototip kazamata, zatvora, skučenosti, mentalne retardiranosti i zatvorenosti ideja o fobijama, zasudnim radnjama, inhibicijama, i upravo ideja o slobodi i neslobodi i sustavu, čemu su one u praksi namijenjene, za ptice dom. Mijenjam zapravo tu pticu stavljajući analogne predmete koji sami po sebi simboliraju ideju slobode leta'', kaže Vladimir.

Glavninu svoje kolekcije skupio je na krupnom otpadu. Ipak, distancira se od klasičnog skupljača, takozvanog hrčka. Opsjednutost skupljanjem pokušava držati pod kontrolom.

Strast ili opsesija - ove ljude ionako nije briga kako društvo njihov hobi etiketira. Oni su u tome pronašli zadovoljstvo. 

U priloženom video pogledajte priču o ljudima hrčcima skupljačima.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene