Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Parlamentarne strane, prema Zakonu o financiranju političkih stranaka, dužne su objavljivati svoja godišnja financijska izvješća. Zakon je na snazi od ove godine.


No, mnoge stranke, pa čak i one koje najviše zagovaraju transparentnost, ne poštuju ga! 

Vezani članci Trgovina, ilustracija - 3 Zakon o radu trgovina neki podržavaju, drugi najavljuju otkaze: "Ovo je nerazumno, neprihvatljivo i ne koristi nikome" Mislav Bago - 2 Jesu li profitirali u kampanji? Pad rejtinga bilježi samo jedan političar, ostali su u blagom porastu. Doznajte i što građani misle o radu Vlade

Godišnja financijska izvješća objavilo je samo pet stranaka - SDP, HNS, HSS, IDS i DC. Javnosti su dostupni na internetskim stranicama. GONG poziva da Zakon poštuju i ostale stranke. 

To je minimalno što mogu napraviti, da objave financijsko izvješće i da pokažu čiste ruke prema građanima, poručuju iz GONG-a.

No, čiste ruke, čini se, još nemaju svi. Oni koji su digli ruke za Zakon, najviše ga i krše. Primjerice, s HDZ-ovim izvješćem javnost još nije upoznata. Ipak, opravdanja postoje. 

'Bitno je da smo mi to dali institucijama kojima moramo dati jer zakonska obveza da postoji na web stranici nije i mislim da to nije problem', tvrdi Mario Zubović (HDZ).

Stranke su dužne svoje financijsko izvješće objaviti na svojim web stranicama radi tog da bi javnost mogla informirati ne samo o prihodima nego i o njihovom trošenju i autotentičnosti prikupljanja prihoda. 

No, zakon se tako različito tumači. U GONG-u strahuju kako će se tek tumačiti financiranje skorih izbornih kampanja koje nisu regulirane Zakonom na što upozorava i Europska komisija. Planove su tek rijetki obznanili. 

'Hrvatska narodna stranka podigla je kredit za pripremu izborne kampanje. Odmah smo to javno objavili u cilju da kažemo transparentno kako ćemo financirati kampanju', rekao je Dragutin Lesar (HNS). 

Odgovorno poslovanje onima koji ga najviše spominju u teoriji, strano je u praksi. 

Dovoljno govori činjenica da se o brojevima još šest parlamentarnih stranaka ništa ne zna iako se neobjavljivanje financija kažnjava s 50 do 100 tisuća kuna.