Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zakon ne poštuju baš sve parlamentarne stranke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlamentarne strane, prema Zakonu o financiranju političkih stranaka, dužne su objavljivati svoja godišnja financijska izvješća. Zakon je na snazi od ove godine.

No, mnoge stranke, pa čak i one koje najviše zagovaraju transparentnost, ne poštuju ga! 

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Parlamentarni izbori 2024. Liste se predaju do petka Novčane kazne prijete strankama koje se ne budu pridržavale ovog pravila

Godišnja financijska izvješća objavilo je samo pet stranaka - SDP, HNS, HSS, IDS i DC. Javnosti su dostupni na internetskim stranicama. GONG poziva da Zakon poštuju i ostale stranke. 

To je minimalno što mogu napraviti, da objave financijsko izvješće i da pokažu čiste ruke prema građanima, poručuju iz GONG-a.

No, čiste ruke, čini se, još nemaju svi. Oni koji su digli ruke za Zakon, najviše ga i krše. Primjerice, s HDZ-ovim izvješćem javnost još nije upoznata. Ipak, opravdanja postoje. 

'Bitno je da smo mi to dali institucijama kojima moramo dati jer zakonska obveza da postoji na web stranici nije i mislim da to nije problem', tvrdi Mario Zubović (HDZ).

Stranke su dužne svoje financijsko izvješće objaviti na svojim web stranicama radi tog da bi javnost mogla informirati ne samo o prihodima nego i o njihovom trošenju i autotentičnosti prikupljanja prihoda. 

No, zakon se tako različito tumači. U GONG-u strahuju kako će se tek tumačiti financiranje skorih izbornih kampanja koje nisu regulirane Zakonom na što upozorava i Europska komisija. Planove su tek rijetki obznanili. 

'Hrvatska narodna stranka podigla je kredit za pripremu izborne kampanje. Odmah smo to javno objavili u cilju da kažemo transparentno kako ćemo financirati kampanju', rekao je Dragutin Lesar (HNS). 

Odgovorno poslovanje onima koji ga najviše spominju u teoriji, strano je u praksi. 

Dovoljno govori činjenica da se o brojevima još šest parlamentarnih stranaka ništa ne zna iako se neobjavljivanje financija kažnjava s 50 do 100 tisuća kuna. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene