Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strana izaslanstva u Saboru

'Hrvatska se vraća kamo je uvijek pripadala'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Voditelji stranih parlamentarnih izaslanstava, koji su u subotu nazočili svečanoj sjednici Hrvatskog sabora, čestitali su Hrvatskoj na priključenju Uniji, ističući da se vraća Europi kojoj je oduvijek pripadala i da je uspješan primjer ostalim zemljama regije na njihovu europskom putu.

Predsjednik mađarske Nacionalne skupštine Laszlo Kover izjavio je novinarima nakon sjednice kako je Mađarska od prvog trenutka bila uz Hrvatsku i dodao kako se ulaskom Hrvatske u EU zaključuje jedno, a počinje drugo važno razdoblje. "U tom novom razdoblju imamo ponudu za Hrvatsku, da zajednički podupiremo zemlje zapadnog Balkana koje će je slijediti na euroatlanskom putu, da zajednički doprinesemo ponovnom ujedinjenju Europe i da udružimo snage kako bi naše nacionalne interese uspješnije ostvarili, rekao je Kover.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zahvala braniteljima 'Branitelji su nam dali slobodu, NATO sigurnost, a EU će donijeti blagostanje' Slika nije dostupna Tu je i zaplijenjeni hummer FOTO Iz OVIH će se vozila nadzirati sutrašnja proslava ulaska u EU

>> VIDEO I Merkel poželjela dobrodošlicu: Radujemo se novoj članici!

Predsjednik slovenskog Državnog zbora Janko Veber ocijenio je kako se priključenjem Hrvatske Uniji ostvaruje njezin dugogodišnji životni cilj i vjeruje da će to unaprijediti odnose Hrvatske i Slovenije. "Drago mi je da je slovenski parlament jednoglasno ratificirao pristupni ugovor čime je pokazao da će se naša dugogodišnja zalaganja zaključiti kreativnom suradnjom", dodao je.

"Između Hrvatske i Slovenije postoji puno gospodarskih, kulturnih, ali prije svega toplih ljudskih veza. Ulaskom u EU promijenit će se život ljudi uz granicu i njihov život će se sigurno olakšati. Vjerujem da će i hrvatski i slovenski europarlamentarci zajedno surađivati na dobrobit cijele regije", rekao je Veber.

Potpredsjednik Europskog parlamenta Miguel Angel Martinez ocijenio je da je Hrvatska povjesno, kulturno i zemljopisno oduvijek bila dio Europe, a sada se priključuje projektu rođenom nakon Drugog svjetskog rata pod sloganom "Nikada više!" ratu, totalitarizmu, patnji i nepravdi.

"Hrvatska se priključuje projektu mira, pravde, odgovornosti i nade i posve sam siguran da će Europa s Hrvatskom biti bogatija i jača", istaknuo je Martinez. "Radimo zajedno, recimo 'Nikad više Vukovar', ali i 'Nikad više Jasenovac', nikad više povratku u prošlost, krenimo zajedno i radimo zajedno za budućnost. Živjela Hrvatska u Europi i Europa u Hrvatskoj", rekao je Martinez.

Drugi predsjednik Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Fritz Neugebauer podsjetio je na stoljetnu povezanost Hrvatske i Austrije koja je oduvijek pomagala Hrvatsku. "Put Hrvatske do 1. srpnja je nešto na što možete biti ponosni i što je vrijedno svakog poštovanja. Uvjeren sam da će Hrvatska odigrati veliku ulogu pomažući drugim državama koji streme istom cilju", istaknuo je

Hrvatskoj je mjesto u Europi, rekao je Neugebauer i na hrvatskom jeziku završio svoje obraćanje riječima "Dragi hrvatski prijatelji dobrodošli u EU. Želim nam svima uspješnu suradnju u budućnosti".

Zamjenik predsjednice pojskog Sejma Euageniusz Grzeszezak istaknuo je da je Poljska oduvijek podupirala napore Hrvatske za priključenjem NATO-u u koji je ušla 2009. i EU-u kojoj se priključuje za dva dana, 1. srpnja. "Mi kao država i narod neizmjerno se radujemo vašem uspjehu i rado ćemo s vama podijeliti naše devetogodišnje iskustvo u Uniji", rekao je poljski dužnosnik.

Prva potpredsjednica švedskog parlamenta Susanne Eberstein ocijenila je da je Hrvatska vrlo dobro pripremljena za članstvo u EU i vrlo dobar primjer za zemlje regiji i za proces proširenja Unije. "U ime švedskog naroda čestitamo hrvatskom narodu i želimo mu srdačnu dobrodošlicu", rekla je Eberstein.

Voditeljica međuparlamentarne skupine prijateljstva Francuske i Hrvatske u francuskom Senatu Michelle Andre podsjetila je da je Francuska zajedno s Njemačkom počela projekt EU-a te je istaknula kako je dobro poznato što su sve Hrvati učinnili da bi svojim susjedima omogućili da pođu istim putem. "Nadam se da će se velika europska obitelj uskoro potpuno udružiti", naglasila je Andre.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko na kraju je istaknuo je da se Hrvatska sada treba okrenuti budućnosti i ostvariti svoje i europske interese u zajednici europskih država. "Što je bilo bilo je. Okrenimo se prema budućnosti Hrvatske u EU i budućnosti EU-a, zajedničkoj budućnosti. Čeka nas izuzetno zahtjevan posao u hrvatskom parlamentu da prepoznamo hrvatske interese, da ih definiramo u Hrvatskoj i ta stajališta prezentiramo u EU", rekao je Leko.

"Uvjeren sam da će buduće generacije u Uniji i Hrvatskoj uživati u vrijednostima EU-a više nego što smo mi dosad. Mir, sigurnost, ljudska prava, temeljne slobode i vladavina prava vrijednosti su koje hrvatskim građanima ulijevaju nadu u bolju budućnost", zaključio je predsjednik Sabora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene