Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Štrajkaši u 'Cilinder sistemu' blokirali pogon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseti dan štrajka zbog nepotpisivanja Kolektivnog ugovora u tvrtki "Cilinder sistem" četrdesetak radnika blokiralo je pogon kako bi spriječili izvršnog direktora Farhanga Monema Moharra da dio proizvodnje organizira s drugim radnicima.

Mi potpuno legalno štrajkamo i po odluci na svojim radnim mjestima te ne dopuštamo da itko obavlja naše poslove dok se pregovori o Kolektivnom ugovoru ne pomaknu s mrtve točke, istaknuo je predsjednik Štrajkaškoga odbora Tomislav Hodak.

Pročitajte i ovo Tvornica duhana - 1 žale se na uvjete British American Tobaco prijeti zatvaranjem pogona u Kanfanaru Zbog brutalnog ubojstva ubojica je zaradio nadimak slavonski mesar (Foto: Dnevnik.hr) - 9 ''Puknuo mi je film'' Ekskluzivne snimke slavonskog mesara: Ubojica jezivog nadimka šest dana živio s truplom

Podružnica Sindikata metalaca organizirala je štrajk jer se u pregovorima o Kolektivnom ugovoru s poslodavcem nisu uspjeli dogovoriti o priznanju minulog rada stečena kod bivših poslodavaca, a većina ima 25 do 30 godina staža.

Pravni savjetnik u županijskom povjereništvu SSSH Mato Stanković napominje kako su potpisana pravila za poslove koji se u štrajku ne smiju prekidati i ti se poslovi obavljaju.

"I jedna i druga strana, i poslodavac i sindikat, ta pravila moraju poštivati. Ali ovi radnici imaju potpuno i legalno pravo braniti svoja radna mjesta, zbog kojih su i počeli štrajk, i nitko nema pravo na ta mjesta uvoditi neku novu radnu snagu", tvrdi Stanković.

U tijeku dana na poziv izvršnoga direktora na lice mjesta izišla je i policija, ali potrebe za intervencijom nije bilo.

"Cilinder sistem" je hrvatska tvrtka u većinskom vlasništvu grupacije Reyco sa sjedištem u Njemačkoj u kojoj udio ima iranski kapital.

Izvršni direktor Farhang Monem danas nije bio raspoložen za razgovor s novinarima. U prijašnjim kontaktima tvrdio je kako je "Cilinder sistem" nova tvrtka nastala prije dvije godine kupnjom imovine stečajnoga dužnika "Đuro Đaković - Bešavne boce". Inzistiranje Sindikata na plaćanju dodatka na staž ostvaren kod drugih poslodavaca nas se ne tiče, rečeno je tada, jer želimo da zarade radnika budu odraz njihovih znanja i zalaganja, a ne godina provedenih u tvrtki.

Štrajkaši odbor organizirao je dežurstva ispred pogona, a po najnovijim informacijama sutra bi trebali razgovarati s glavnim direktorom tvrtke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene