Dobar dio splitskih taksista u utorak je prosvjedno obustavio vožnju na dva sata.


Od 12 do 14 sati upozoravali su da ih nelojalna konkurencija posve uništava. Tvrde kako im kruh uzimaju aplikacija Uber i nelegalni vozači, koji voze bez plaćanja ikakvog poreza. Ističu i kako su svoje cijene smanjili.
 

Vezani članci Milka Brzović, voditeljica Odjela za nadzor nad cijepljenjem (Foto: Dnevnik.hr) Splićane uznemirile informacije da su se u njihovom gradu pojavile ospice, ima li razloga za brigu? Organizatori Hoda za život (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) U subotu novi Hod za život: Evo koje će splitske i zagrebačke ulice biti zatvorene za promet

Parkirane kolone taksista usred ljeta nisu uobičajen prizor, ali u utorak su turisti uzalud pokušavali dobiti prijevoz na splitskoj Rivi. U utorak od podneva do 14 sati, taksisti su prosvjedovali. "Jednostavno, svak tko ima vozačku dozvolu, tko god ima auto misli da može biti taksist. Događa se da se povećao prijevoz jedan prema pet puta u korist nelegalnih. Oni sa strane stoju viču taxi, maxi, Uber, tuc buc, agencije...

"Kupe tamo na katamaranu putnike, a mi ovdje čekamo. Postali su tako agresivni, čupaju stranke za ruke", žale se splitski taksisti.

Državne službe su te koje odlučuju posluje li aplikacija Uber, preko koje stranci masovno naručuju vožnje, po zakonu. "Svi usmeno govore da je to ilegalno, ali pisani trag ne postoji", ističe u nastavku jedan od nezadovoljnih prijevoznika.

Sustav Ubera je otprilike takav da se preko te aplikacije naruči vožnja, a Uber nudi suradnju širokom krugu vozača. S druge strane, za taksi dozvolu treba se dobrano namučiti i sve poreze platiti. "Moramo imati polog u blagajni, fiskalnu kasu. Neka ti ne štima kuna, eto kazne od 10 ili 15 tisuća kuna, a oni ništa", dodaje taj taksist. 

Obraćali su se i gradu i svim nadležnim službama. Nadaju se da će netko poraditi na zaustavljanju ilegalnih prijevoznika.