Zbog plaća za koje misle da im pripadaju - štrajkati su počeli i na fakultetima. Štrajkaju spremačice, tajnici, informatičari, zaposleni u referadi.


Štrajk je ispraznio zagrebački Filozofski fakultet. Poluprazni su bili i riječki fakulteti. Za povećanje koeficijenata nenastavnom osoblju u štrajk solidarnosti uključili su se i profesori. Na zagrebačkom FER-u štrajk podržavaju, ali - simbolično.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Plenković tvrdi: Radi se na dugoročno održivom rješenju za "Đuru Đakovića" Miroslav Škoro (Foto: Dnevnik.hr) Miroslav Škoro na prikupljanju potpisa u Rijeci: Sve su dosadašnje Vlade krive za štrajk

Nenastavno osoblje i predavači stranih jezika traže povećanje koeficijenata za 6,11 posto.

"Moja plaća je 5600 kuna, neto. Što znači da ja kao informatičar bih mogao računati na 10, 15 ili više tisuća kuna u privatnom sektoru", kaže Jasmin Klindžić, voditelj centra za potporu EU učenju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Pridružili su im se i zaposlenici Instituta Ruđer Bošković.

Povišice koeficijenata na fakultetima državu bi stajale oko 40 milijuna kuna, izračunali su sindikati.

Štrajk fakulteta je jednodnevan, ako se ne postigne dogovor, idući je najavljen u srijedu.

A evo kakve su plaće nenastavnog osoblja na fakultetima.

Primjerice, predavač stranog jezika - s tri godine staža - ima plaću 6.196 kuna, a uz povećanje koeficijenta - bila bi veća za 170 kuna.

Laborant sa srednjom stručnom spremom i 20 godina staža sada radi za 5.040 kuna, a plaća bi mu se povećala 242 kune.

Čistačica koja ima nižu stručnu spremu i gotovo je pred mirovinom, radi za 3.674 kune, a povišica bi joj donijela novih 179 kuna.

U školama je jedanesti dan štrajka. Štrajkalo je 96 posto učitelja. Nastave sutra neće biti u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Sindikati su prozvali i predsjedničke kandidate.

Ministar financija potvrdio je da će sa sindikatima sastati u ponedjeljak, no glavna tema sastanka bit će osnovica plaće.

Ministrica Divjak poručila je da se sa sindikatima treba vidjeti postoji li kompen-zacijska mjera dok se ne donese nova uredba o koefici-jentima. Na početku sjednice Vlade na štrajk se osvrnuo i premijer. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr