Podržavaju li građani štrajk prosvjetara koji se nastavlja već 14. dan? Pitali smo roditelje, ali i učenike stoje li uz profesore te brine li ih, sada već izgledna, nadoknada propuštenih dana.

Galerija Štrajk na fakultetima (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Štrajk, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Prosvjed prosvjetara (Foto: Dnevnik.hr) +0 Što građani misle o štrajku prosvjetara (Foto: Dnevnik.hr)

Dok većina građana koje smo zaustavili stoji uz učitelje koji traže veće plaće i uvjete rada, srednjoškolci se boje da će morati nadoknađivati nastavu za vrijeme praznika. Oni koji se ne slažu sa štrajkom to nisu bili spremni reći u kameru. 

Vezani članci Slika nije dostupna Plenković opet napada: "Štrajk treba trenutno obustaviti, ovo je orkestrirani pokušaj pred predsjedničke izbore" Banski dvori (Foto: Pixsell,Patrik Macek) U Vladi traje sastanak Divjak, Aladrovića i Plenkovića o štrajku prosvjetara

"Nek' počnu delati", dobacila je u prolazu gospođa koja se očito ne slaže sa prosvjedom. 

"Poštujmo što traže, jer ne traže puno"

"Štrajk je jedini način da upozore naše političare da je teško živjeti s ovakvim malim primanjima i davati sve od sebe našoj mladeži, našoj djeci, našim mladim ljudima koji najviše apsorbiraju znanje u tim godinama. Prema tome poštujmo to što oni traže jer ne traže puno", smatra gospođa Mira koja ističe da pravi učitelji i profesori daju sve od sebe i traže samo malo kako bi mogli malo lakše živjeti.

"Roditelji ne znaju što će s djecom, ja sam 'dida servis'"

"Smatram da su učitelji podcijenjeni, jer ako su učitelji zadovoljni, zadovoljna su i djeca i roditelji", smatra gospodin Jerko i ističe kako se za "neke grozne stvari" ima novaca, a za učitelje nema. 

Gospodin Jerko dodaje i kako ne bi učiteljima trebali uskratiti plaće za vrijeme štrajka, jer na štrajk imaju pravo. Ističe kako bi se što prije trebali dogovoriti kako bi djeca krenula u školu.

"Roditelji ne znaju što će s djecom. Ja sam dida pa sam 'dida servis'", zaključuje Jerko.

"Imam dojam da se želi napraviti razdor između roditelja i profesora"

"Podržavam ove učitelje, evo imam unuke. Teško je s tom djecom danas. Ja imam dvoje pa mi je problematično, a gdje onda kad ih ima 20-25. Tako da im čestitam što su ustrajni i neka ostvare svoje", kaže gospođa Božena koja je radila kao profesorica te je i sama štrajkala.

Prosvjetare aposlutno podržava i Morana koja ne vidi problem u tome da djeca budu kod kuće dok učitelji štrajkaju. Dodaje kako bi prosvjetari trebali izgurati to do kraja.

"Mislim da smo postali malo roditelji mekušci koji ne dopuštamo da bi djeca slučajno bila sama doma. Pogotovo ako su školarci, mislim da u dovoljno zreli da mogu ostati doma tih par sati", kaže gospođa Morana i dodaje kako ne vidi problem ni u odrađivanju dana jer nikome neće pasti kosa s glave ako odrate tih nekoliko dana. Ističe kako ima dojam da se više želi napraviti razdor između roditelja i profesora. 

"Nikad nisam imao plaću veću od 6500 kuna"

Gospodin Zoran također podržava prosvjetare i smatra da su to već odavno trebali naprviti jer, kaže, ova Vlada ima osjećaja samo za sebe.

"Ono što su rekli da su plaće prosvjetara 8500 kuna je potpuna laž jer sam ja 1. 9. otišao u penziju i nisam nikad imao više od 6500 kuna plaću. Ako se ne izađe na ulice, ne vjerujem da će nešto dobiti", smatra bivši prosvjetar Zoran.

"Nekima ne bi trebalo povisiti plaće"

"Dobro, razumijem da žele veće plaće, ali zašto bismo mi to trebali nadoknađivati. Neka nam daju zamjene profesora. Glupo mi je nadoknađivati nastavu na praznicima", rekao nam je učenik 1. razreda srednje škole iz Rijeke.

Iako se još ne zna koliko će točno dana morati nadoknaditi, srednjoškolci ne žele da im "kradu" dane od praznika.

"Još sam na strani profesora, iako, nekima ne bi trebalo povisti plaću. Već mi je dosta štrajka, želim da se što prije dogovore da ne moramo puno odrađivati. Nekima paše što nema nastave i htjeli bi da što dulje potraje, ali prijateljice iz škola u kojima odmah nadoknađuju nastavu vikendima kažu da im je već dosta štrajka", rekla nam je srednjoškolka iz Zagreba, učenica 2. razreda srednje škole.

"U ovoj borbi nema pobjednika, samo žrtava"

Maturant jedne zagrebačke gimnazije, pak, kaže da iz učeničke perspektive štrajk profesora - ne podržava. "Smatram da je aktualni štrajk rezultat političke utakmice u kojoj nema pobjednika, ima samo žrtava - učenika. Na kraju ispaštaju učenici jer se nastava ne može odvijati normalnim tokom, a isto tako će se svi izgubljeni sati vrlo vjerojatno morati i nadoknaditi", kaže maturant, dodajući da učenicima štrajk dolazi kao super izgovor da ne dolaze u školu.

Zbog toga ne vjeruje da učenici “podržavaju profesore u borbi za veće plaće”. "Jer da ih stvarno podržavaju, profesorima bi bilo ugodno raditi s djecom i ne bi bilo problema s nasiljem nad njima u školama", kaže nam ovaj učenik.

Uvjeren je da se štrajkom ne može apsolutno ništa postići već da je dijalog ono što otvara mjesto za nova rješenja.

"Ako bih kritički išao promatrati situaciju oko štrajka prosvjetara, postoje pravi školski primjeri u zemljama sličnim nama koje su to na puno bolji način napravile. Recimo pravo vrijeme za eventualni štrajk bi bio kraj školske godine kada se trebaju zaključiti ocjene te provesti mature. Tako bi pokazali svoju važnost u zajednici. Generalno gledano, smatram da su prosvjetari potplaćeni i podcijenjeni jer je obrazovanje na kraju krajeva ono što nas usmjerava u daljnjem životu te nas isto tako i na svojevrstan način određuje", smatra ovaj zagrebački maturant.

Podsjetimo, u srijedu nastave neće biti u Splitsko- dalmatinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, a u četvrtak štrajkaju u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

Što vi mislite o štrajku prosvjetara? Recite nam u anketi, a u videu u galeriji pogledajte što još građani misle o štrajku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju