Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč krizi

Radniku za božićnicu darovao automobil

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sljedećoj godini otpuštanja radnika moglo bi biti u svim sektorima rada. Vlada će stoga vjerojatno imati problema i sa socijalnim nemirom, jer sindikati već najavljuju prosvjede na Markovom trgu.

Ipak prosvjedi ispred Vlade su zabranjeni pa sindikati prijetnjama o dolasku na Markov trg pokušavaju izvršiti dodatan pritisak na Vladu kako bi popustila njihovim zahtjevima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Štednja na svim razinama Sanader zabranio božićne darove i domjenke Slika nije dostupna Sporne vladine mjere 'Ako nešto zna, hrvatski premijer zna prodavati maglu'

Prijetnjama pokušavaju upozoriti i da je došlo do vrhunca u hrvatskom gospodarstvu. Nove prijetnje izlaskom na Markov trg nakon brodara poslali su i iz Saveza samostalnih sindikata koji kažu kako će ionako slabo zaštićeni hrvatski radnik dodatno biti ugrožen ukoliko Vlada početkom iduće godine prihvati novi zakon o radu kojim bi poslodavci dobili veću samovolju što bi u ovim vremenima gospodarske krize mogla biti pogubna za radnike.

Poslodavcu se daju apsolutne ovlasti da gospodari vremenom radnika što znači da će radnik postati totalni rob Ana Knežević No pitanje je hoće li poslodavci veća prava iskoristiti ta nagrađivanje marljivosti svojih radnika, kao što je to učinio i jedan zagrebački vlasnik ljevaonice umjetnina koji je 20-godišnju vjernost i marljivost djelatnika Zlatka Zorića nagradio novim automobilom.

'Uvijek je davao sve od sebe. I to ne samo on nego i njegova obitelj, a to se mora cijeniti i poštovati', rekao je vlasnik ljevaonice umjetnina Damir Ujević.

Ipak ovakvih je priča u Hrvatskoj sigurno malo. Većina radnika bori se s lošim odnosom s poslodavcem i nesigurnom budućnosti. Sindikati najavljuju, očekuje nas i gore stanje od dosadašnjeg, bude li prihvaćen novi zakon o radu.

'Radnikovim će se vremenom raspolagati po volji poslodavca, a radnik nema izbora u ovakvoj situaciji visoke nezaposlenosti. Svakome će biti važno njegovo radno mjesto i sve će prihvatiti', rekla je Ana Knežević.

Zakon, tvrde ne pridonosi ni smanjenju nezaposlenosti ni zaštiti radnika. Za radnike dobre vijesti nemaju ni poslodavci. Osim građevinarima opasnost prijeti i drugim granama. S obzirom na gospodarsku krizu koja sve više prijeti, nagrađenih i zadovoljnih radnika poput Zlatka Zorića u idućoj će godini biti sve manje.

Sindikati predviđaju da će nezaposlenost sigurno rasti preko sadašnjih otprilike 12 posto, što je oko 250 tisuća nezaposlenih. Procjene o nezaposlenima ne žele davati niti poslodavci koji kažu kako sve ovisi o gospodarskoj krizi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene