Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najavljivani nalog za utovar sirove nafte iz sisačke Rafinerije u željezničke cisterne u nedjelju prijepodne nije stigao, a oglasila se i Ina


Na upit Nove TV o utovaru sirove nafte u sisačkoj Rafineriji i odvozu nafte prema riječkoj rafineriji, iz Ine su poslali priopćenje.

Vezani članci Zatvara se rafinerija u Bosanskom Brodu (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Dok se jednima smrknulo, drugima je svanulo: Stanovnici Slavonskog Broda konačno udišu čišći zrak Rijeka: INA Rafinerija nafte Urinj (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Pojačano dimljenje na centralnom dimnjaku Rafinerije nafte Rijeka, u tijeku stabilizacija sustava

'S ciljem poboljšanja fleksibilnosti rafinerijske prerade Ina je omogućila uvjete za transport i preradu domaće nafte i u Rafineriji nafte Rijeka. U tu svrhu kompanija je uložila 30 milijuna eura u modernizaciju infrastrukture za otpremu i dopremu naftnih proizvoda, sirovina i poluproizvoda u obje rafinerije. U narednom razdoblju planirano je testiranje funkcionalnosti utovara i transporta nafte željeznicom iz Rafinerije nafte Sisak u Rafineriju nafte Rijeka. Nakon testiranja sustava menadžment Ine donijet će odluku o modelima iskoristivosti domaće nafte s ciljem osiguranja stabilnosti opskrbe u Hrvatskoj.

Naglašavamo kako se u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim državama, transport naftnih derivata i sirove nafte kompanije obavljaju svakodnevno, sukladno zahtjevima tržišta, poslovnim i transportnim planovima. Prijevoz nafte odvija se svim oblicima transporta uključujući naftovode, željeznicu, ceste, rijeku i more, a u skladu sa zakonskim propisima i standardima sigurnosti
'', stoji u odgovoru na upit.

Stožer nadzire punionicu

Članovi Stožera za obranu rafinerije i očuvanje radnih mjesta nadziru punionicu kako bi u slučaju početka utovara blokirali izlaz željezničke kompozicije iz kruga rafinerije.

Poručuju da se više ne smije dogoditi već viđeni scenarij s početka listopada prošle godine, kada je kompozicija od 12 cisterni sa 600 tona domaće nafte, pod okriljem noći, tajno napustila Ivaničko Graberje u Moslavini. Ta je nafta na preradu u Rijeku trebala biti transportirana još u srpnju, ali je prijevoz najprije spriječen, da bi tri mjeseca kasnije tajnu odluku o prijevozu donijeli samo mađarski članovi uprave Ine.

Usmjeravanje sirove nafte umjesto u Sisak na preradu u Rijeku, bio je prvi znak provedbe odluke o obustavi proizvodnje u sisačkoj Rafineriji, ističu u Stožeru. Napominju da je sisačka rafinerija i tehnološki prilagođena upravo predradi domaće nafte sa moslavačkih i slavonskih naftonosnih polja.

Novi slučaj odvoza sirove nafte iz sisačkih spremnika, kako kažu u Stožeru, značio bi konačni prekid prerade u Sisku, što oni neće dozvoliti. Danas dežuraju navodeći da je uprava Ine već ranije donijela odluku o prijevozu nafte u Rijeku upravo 15. siječnja. (N.C. / J.K. / I.D. / Hina)