Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poplavljeni dijelovi grada

Intervencija je bilo toliko da ih nisu stigli ni brojiti: Vatrogasci imali pune posla ruke zbog obilne kiše u Zagrebu

Poplavljeno skladište humanitarnog društva Mali Zmaj (Foto: Martina Leopold)
Poplavljeno skladište humanitarnog društva Mali Zmaj (Foto: Martina Leopold) Foto: Martina Leopold
Zagrebački vatrogasci imali su u ponedjeljak pune ruke posla zbog obilne kiše koja je u Zagrebu padala od popodneva. Intervencija je toliko da ih, kažu, i ne broje, a procjenjuju da je riječ o stotinama intervencija.

"Intervencija je kao u priči. Ne brojimo ih, jednostavno ih nemamo vremena brojiti. Stotine je intervencija na ispumpavanju vode. Sve je krenulo oko 19 sati'', rekao je je Hini zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Miroslav Merćep u ponedjeljak navečer.

Pročitajte i ovo Obilna kiša u Afganistanu izvanredno stanje Raste broj stradalih nakon obilnih kiša i nevremena: Zbog sukoba i loše infrastrukture, dvije zemlje teško se s time nose Ilustracija Gotovo 400 intervencija Više od 1500 vatrogasaca sudjelovalo u sanaciji posljedica kišnog nevremena: Neki postavljali zečje nasipe do ranih jutarnjih sati

Problema je bilo u svim dijelovima Zagreba. Osim vatrogasaca zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe, na intervencije su upućena sva dobrovoljna vatrogasna društva, njih 57, a svaki je DVD imao po nekoliko intervencija.

Više stotina poziva vatrogascima

Županijski centar 112 zaprimio je više stotina poziva, a vatrogasci su tijekom noći intervenirali 150 puta na području grada te 40-ak puta na području Županije, izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite. Uglavnom se radilo o ugrožavanju prometa zbog velike količine vode na kolniku, začepljenju odvodnih kanala, poplavljivanju podrumskih stanova, podrumskih prostorija obiteljskih kuća i poslovnih prostorija te dvorišta.

Na području Zagreba palo je u prosjeku od 60 mm/m2 kiše na zapadu grada, do 98 mm/m2 na istoku grada. Na području Velike Gorice zabilježeno je 95mm/m2 oborine.

Jaka je kiša, praćena grmljavinom, usporavala javni promet te se vozilo sporije i s dodatnim oprezom na širem gradskom području. Neke autobusne linije bile su čak u prekidu, a tramvaji su vozili skraćenim rutama.

Obilne padaline otežale su i odvodnja iz podvožnjaka u Škorpikovoj, pa je policija iz sigurnosnih razloga u ponedjeljak tijekom večeri obustavila promet. Voda na kolniku otežavala je promet i u podvožnjacima Selske ceste.

Stiže stabilnije vrijeme, ali...

Nakon obilne kiše u ponedjeljak, vrijeme će su utorak polako stabilizirati, no vrlo brzo očekuje nas nova kiša i nevrijeme. U utorak će na kopnu proviriti i sunce, no i dalje povremeno može biti povećane naoblake. Ipak, uglavnom će biti bez kiše. Vedrije vrijeme u Slavoniju i Baranju dolazi prema kraju dana. U gorju će biti malo oblačnije, no uglavnom bez kiše. I Dalmaciju poslijepodne očekuje uglavnom djelomice sunčano vrijeme. 

Stabilnije vrijeme potrajat će samo kratko jer već u srijedu poslijepodne stiže novo jače naoblačenje, a navečer i kiša.

Poplava nakon kiše oštetila je humanitarno društvo ''Mali zmaj'', kojem je poplavljeno skladište u kojem su se, kako nam je rekla Martina Leopold, nalazili hrana, pelene, školske torbe, školski pribor...

''Cijelo skladište humanitarne pomoći, plesna dvorana i igraonica potpuno su pod vodom. Šteta je neopisiva, od laminata koji su pod vodom, do knaufa na zidovima koje ćemo morati mijenjati'', rekla je Leopold. (V.P./Hina)

Poplavljeno humanitarno društvo Mali Zmaj

 

Kiša poplavila podvožnjak u Škorpikovoj

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene